Izrael rozšíril pozemnú ofenzívu v Gaze

NETKY.SK • 20 Júl 2014, 09:28 • 2 min
Izrael rozšíril pozemnú ofenzívu v Gaze

JERUZALEM/GAZA - Izraelská armáda dnes rozšírila pozemnú ofenzívu v pásme Gazy, kam vyslala ďalšie vojenské sily.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti rozširujeme svoju pozemnú ofenzívu proti Hamasu v Gaze," uviedol dnes ráno na Twitteri hovorca izraelských ozbrojených síl. Cieľom operácie zostáva zničenie "teroristického potenciálu" Hamasu.
      

Oznámenie prišlo niekoľko hodín po tom, ako francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius po rozhovoroch s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že pokusy o dosiahnutie prímeria neboli úspešné.
      

O možnosti uzavretia prímeria má dnes v Katare rokovať palestínsky prezident Mahmúd Abbás s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a s exilovým vodcom islamistického hnutia Hamas Chálidom Mašálom.
      

Izraelská operácia proti militantom v Gaze vstúpila v noci nadnes do 13. dňa. Obyvatelia palestínskej pobrežnej enklávy hovoria o doposiaľ najintenzívnejších izraelských vzdušných útokoch. Od štvrtka v oblasti operujú už aj izraelské pozemné sily.
      

Izraelská raketa zasiahla dnes dom popredného lídra hnutia Hamas Chálila Hajjáha vo východnej časti mesta Gaza. Samotný Hajjáh sa v dome nenachádzal; o život však prišiel jeho syn, nevesta, vnučka a sused, zatiaľ čo jeho manželka utrpela vážne zranenia. Z oblasti hlásia aj ostreľovanie z izraelských tankov a diel.
      

Izrael už vyzval na evakuáciu zhruba polovicu z 1,8 milióna obyvateľov pásma Gazy.
      

Podľa palestínskych zdrojov si izraelská ofenzíva vyžiadala od 8. júla už minimálne 348 životov a 2700 zranených. Izrael hlási sedem obetí: piatich vojakov a dvoch civilistov.
      

Palestínski radikáli za rovnaký čas odpálili na židovský štát vyše 1768 rakiet (v priemere jednu za desať minút), kvôli ktorým sa museli opakovane uchýliť do krytov státisíce ľudí. Ďalších 3000-4000 rakiet bolo zničených pri izraelských náletoch, čo predstavuje takmer polovicu pôvodného odhadovaného arzenálu militantov v Gaze. Hamas však tvrdí, že rakety neustále dopĺňa a pripravuje sa na dlhý boj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies