Izrael reagoval náletom na raketový útok z Gazy

NETKY.SK • 5 Október 2015, 07:06 • 2 min
Izrael reagoval náletom na raketový útok z Gazy

JERUZALEM - Militanti z pásma Gazy odpálili najmenej jednu raketu na juh Izraela, na čo izraelská armáda reagovala náletom v Gaze. Terčom bolo "teroristické zariadenie" radikálneho hnutia Hamas na severe pobrežného pásma, oznámil armádny hovorca Peter Lerner dnes skoro ráno.

slovakia

left justify in out

Lerner predtým na Twitteri informoval, že po raketovom útoku z Gazy sa neobjavili správy o zranených. Podľa správy novín Jerusalem Post sa k odpáleniu rakety prihlásila skupina údajne sa hlásiaca k teroristickej organizácii Islamský štát (IS), píše tlačová agentúra DPA.


V Predjordánsku predtým došlo na viacerých miestach k zrážkam medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami. Jerusalem Post uviedol, že vojaci zastrelili v noci na dnes Palestínčana v meste Túlkarm, kde na nich podľa armádnej hovorkyne 100 až 200 Palestínčanov hádzalo kamene a zápalné fľaše. Oficiálna palestínska tlačová agentúra Wafa informovala o mnohých zranených v oblasti Hebronu, ktorí sa nadýchali slzotvorného plynu.


Izraelom v súčasnosti otriasa séria útokov. V noci na nedeľu zastrelili v Jeruzaleme Palestínčana, ktorý bodol nožom 15-ročného Izraelčana. Len niekoľko hodín predtým ďalší Palestínčan v jeruzalemskom Starom meste zabil nožom dvoch Izraelčanov. Útočníka rovnako zastrelili policajti.


V centre najnovšej vlny napätia a násilností je mešita al-Aksá a Skalný dóm - jedno z najposvätnejších miest islamu, ktoré Židia nazývajú Chrámová hora. Nepokoje sa odtiaľ rozšírili do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.


Izrael v nedeľu zakázal Palestínčanom z Prejordánska na dva dni vstup do Starého mesta v Jeruzaleme. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v nedeľu podľa svojho hovorcu stretol s poprednými činiteľmi, s ktorými hovoril o bezpečnostných opatreniach.


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil útoky v Jeruzaleme ako nebezpečné činy s tým, že sa obáva vystupňovania situácie. Znepokojenie vyjadril tiež nad tým, že militantné palestínske skupiny krvavé útoky vychválili. Podobne aj Európska únia v nedeľu vyzvala všetky strany na zdržanlivosť po "brutálnych útokoch", ktorých "zámerom nie je len spôsobiť utrpenie ľudí, ale aj podkopať vyhliadky na mier".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies