Izrael pripravuje rúška pre ľudí s bradou

NETKY.SK • 7 Apríl 2020, 9:46 • 2 min
Izrael pripravuje rúška pre ľudí s bradou

Izrael umožní veriacim židom, ktorí z náboženského dôvodu nosia bradu, zakrývať si ústa a nos v súlade s požiadavkou vlády a bez nutnosti oholiť sa.

slovakia

left justify in out

Itamar Grotto z ministerstva zdravotníctva v pondelok oznámil, že úrad pripravuje licenciu pre rúška vyrábané na zákazku pre ľudí s bradou. Úrad vrchného rabína zvažuje aj povolenie, aby sa muži z ultraortodoxnej komunity mohli oholiť.

 

 

V Izraeli je 8611 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a na ochorenia Covid-19 tam zomrelo 51 ľudí. Stav 141 pacientov je vážny a 107 z nich je pripojených na pľúcne ventilátory. Uzdravilo sa 585 ľudí. Vláda minulý týždeň odporučila, aby si ľudia zakrývali nos a ústa rúškami, čo môže pomôcť nákazu spomaliť.

 

Nemusia sa oholiť

V ultraortodoxnej komunite sa počet nových prípadov stále zvyšuje. Grotto v pondelok v armádnom rozhlase povedal, že sa pripravuje certifikát pre zákazkovú výrobu rúšok určených pre ľudí s bradou. "Znamená to, že za niekoľko dní budú k dispozícii rúška rôznych veľkostí. Tí, ktorí majú fúzy, budú môcť nosiť zodpovedajúce rúška," povedal.

 

Hovorca vrchného rabinátu povedal, že ak to ministerstvo bude považovať za potrebné, zváži úrad i mimoriadne povolenie pre veriacich oholiť si tvár. Grotto ale povedal, že to teraz nie je na programe dňa.

 

Minister zdravotníctva Jaakov Licman je medzi nakazenými a je členom náboženskej strany Jednotný judaizmus tóry.

 

V pondelok odkázal Izraelčanom, aby prestali obviňovať ultraortodoxnú komunitu zo šírenia koronavírusu. Vyhlásil, že sa toto spoločenstvo riadi pokynmi a že je v nej rovnako ako v iných komunitách časť ľudí, ktorí odporúčania nedodržiavajú.

 

Izrael kvôli šíreniu koronavírusu uzavrel telavivske východné predmestie Bnei Brak, kde žijú hlavne ultraortodoxní židia. Susedná telavivská štvrť Ramat Gan zriadila hliadky, ale vláda ich nariadila zrušiť. Licman vyzval starostu Ramat gánu, aby sa vyvaroval krokov, ktoré zvýšia napätie.

 

Vláda zvažuje nové obmedzenia pre niekoľkodňový sviatok pesach, ktorý začne tento týždeň. Grotto pôvodne povedal, že by v stredu večer, teda na začiatku osláv, mohla byť vyhlásená všeobecná uzávera. Podľa nových správ sa ale skôr zvažuje zastavenie dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona