Izrael prijal návrh na trojdňové prímerie

NETKY.SK • 1 August 2014, 07:11 • 2 min
Izrael prijal návrh na trojdňové prímerie

JERUZALEM/NAÍ DILLÍ - Izrael prijal návrh na trojdňové prímerie s militantmi z pásma Gazy, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa úradu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

slovakia

left justify in out

"Izrael prijal návrh USA a OSN na 72-hodinové humanitárne prímerie, ktoré začne platiť v piatok o 8.00 h (7.00 h SELČ)," uviedol zdroj. Krátko predtým palestínske hnutie Hamas vyhlásilo, že bude dodržiavať prímerie, "ak ho bude dodržiavať aj druhá strana". Hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí povedal, že všetky palestínske frakcie sú v tomto smere jednotné.
      

O prímerí informovali Spojené štáty a OSN. V spoločnom vyhlásení uviedli, že všetky strany konfliktu súhlasili s bezpodmienečným prímerím v pásme Gazy, počas ktorého budú rokovať o trvalejšom pokoji zbraní. Vyhlásenie bolo zverejnené v indickom Naí Dillí, kde americký minister zahraničných vecí John Kerry rokuje s miestnymi predstaviteľmi.
      

Podľa Kerryho je dôležité, aby obe strany konfliktu vynaložili všetko možné úsilie na nájdenie spoločnej reči. Avizoval, že šéf egyptskej diplomacie pozve zástupov znepriatelených strán na rokovania do Káhiry. Zúčastní sa na nich aj malá delegácia z USA. Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie uviedol, že rokovania by sa mohli začať už dnes, ak sa delegácie stihnú dopraviť do Káhiry. Zástupcovia Izraela a USA si však podľa neho nesadnú za rokovací stôl s členmi Hamasu. Za vymenovanie palestínskej delegácie, ako zdôraznil, bude zodpovedný palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

 

Podľa agentúry AP - s odvolaním sa na zdravotníkov z pásma Gazy - si konflikt doposiaľ vyžiadal najmenej 1441 mŕtvych na strane Palestínčanov - z toho tri štvrtiny tvoria civilisti. Izrael hlási 56 mŕtvych vojakov, dve civilné obete a jedného mŕtveho thajského občana - poľnohospodárskeho pracovníka.

 

USA a Austrália privítali dohodu o prímerí medzi Izraelom a Hamasom

 

Spojené štáty a Austrália privítali dnes dohodu o trojdňovom prímerí medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v pásme Gazy. Biely dom zároveň vyzval na zdržanlivosť predtým, než prímerie začne platiť.
      

"Vyzývame všetky strany, aby konali zdržanlivo, kým toto humanitárne prímerie nevstúpi do platnosti," citovala z vyhlásenia Bieleho domu agentúra Reuters. Pripomenula, že pokoj zbraní začne platiť dnes o 8.00 h miestneho času (7.00 h SELČ). Biely dom taktiež dúfa, že rokovania o dlhodobejšom prímerí sa v Káhire začnú okamžite. "Sme presvedčení, že jediná udržateľná cesta, ako vyriešiť obavy Izraela o bezpečnosť a ako umožniť Palestínčanom v pásme Gazy viesť normálny život, vedie cez dohodu o trvalom prímerí," dodal Biely dom.
      

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu diplomacie predtým uviedol, že rokovania by sa mohli začať už dnes, ak sa delegácie stihnú dopraviť do Káhiry. Zástupcovia Izraela a USA si však podľa neho nesadnú za rokovací stôl s členmi Hamasu. Za vymenovanie palestínskej delegácie, ako zdôraznil, bude zodpovedný palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Austrálsky premiér Tony Abbott označil dohodu za "úžasnú humanitárnu vec". Okrem toho podľa agentúry AP zdôraznil: "Odsudzujem nerozlišujúci dážď rakiet z Gazy na Izrael. Odsudzujem akékoľvek akcie, ktoré vedú k civilným obetiam."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies