Izrael prepustil amerického profesora zatknutého v predjordánskej dedine

NETKY.SK • 17 September 2018, 14:06 • 2 min
Izrael prepustil amerického profesora zatknutého v predjordánskej dedine

Jeruzalem- Izrael prepustil v pondelok amerického profesora práva zatknutého za to, že sa údajne snažil blokovať izraelských vojakov v dedine na západnom brehu Jordánu určenej na demoláciu.

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatšesťročného Franka Romana zatkli v piatok v dedine Chán al-Ahmar spolu s dvoma palestínskymi aktivistami.

 

Podľa svedkov Romano stál pred ťažkými strojmi odstraňujúcimi zátarasy, ktoré mali spomaliť demoláciu. Aktivisti uviedli, že vo väzbe začal protestnú hladovku.

 

Romanova právnička Gaby Laskyová uviedla, že súd nariadil jeho prepustenie v nedeľu. Na slobodu sa dostal po tom, ako sa polícia rozhodla, že sa voči tomuto verdiktu neodvolá. Po prepustení sa Romano vrátil do dediny so slovami: "Môžem pokračovať v boji spolu s vami".

 

Očakáva sa , že Izrael zbúra túto dedinu v nadchádzajúcich dňoch.

 

Izrael tvrdí, že dedina Chán al-Ahmar - v podstate osada tvorená plechovými chatrčami ležiaca východne od Jeruzalema - bola postavená nelegálne.

 

Obyvateľom ponúkol presťahovanie do 12 kilometrov vzdialenej lokality.

 

Podľa kritikov však môže byť zámerom jej zbúrania uvoľnenie priestoru pre novú izraelskú osadu.

 

Skupina európskych krajín zverejnila ojedinelé spoločné vyhlásenie, v ktorom varovala Izrael pred plánovaným búraním beduínskej dediny v Predjordánsku. Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko, Taliansko uviedli, že strategická poloha dediny Chán al-Ahmar je dôležitá pre zachovanie  "celistvosti budúceho palestínskeho štátu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona