Izrael pre útoky nariadil úplnú blokádu palestínskych území

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 13:38 • 2 min
Izrael pre útoky nariadil úplnú blokádu palestínskych území

JERUZALEM - V dôsledku stredajšieho útoku v Tel Avive dnes Izrael nariadil úplnú blokádu všetkých priechodov medzi židovským štátom a palestínskymi územiami: Pásmom Gazy a Západným brehom Jordánu. Nariadenie platí počas židovského sviatku šavuot, ktorý sa končí v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Hovorca izraelskej armády spresnil, že priechody do Pásma Gazy a Júdey a Samárie budú otvárané len z humanitárnych dôvodov. Blokáda bude trvať do nedeľnej polnoci (do 22.00 h SELČ).
Na dnes Izrael udelil výnimku veriacim moslimom a moslimkám, aby sa dnes - v piatok, ktorý je pre vyznávačov islamu posvätným dňom - mohli ísť modliť na Chrámovú horu v Jeruzaleme. Dnes tam očakávajú desaťtisíce Palestínčanov - dnešok je totiž prvým piatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadánu.


Táto výnimka sa však nevzťahuje na mužov do 35 rokov, spresnil hovorca úradu pre koordináciu izraelských aktivít na palestínskych územiach (COGAT). Uzavretie priechodov medzi Izraelom a palestínskymi územiami je ďalším zo série opatrení, ktoré prijala izraelská vláda v reakcii na strelecký útok z Tel Avivu, kde dvojica Palestínčanov pred rušným nákupným a zábavným centrom Sarona zastrelila štyroch ľudí a ďalších zranila.


Izraelská vláda zrušila Palestínčanom všetky povolenia na návštevu Izraela a cesty do zahraničia počas ramadánu. Rozhodla tiež, že na Západný breh Jordánu vysiela dva ďalšie vojenské prápory. Pozastavila aj platnosť izraelských pracovných povolení pre 204 príbuzných dvoch útočníkov a armáda uzavrela vstupy do mesta Jattá na juhu Predjordánska, odkiaľ zadržaní páchatelia pochádzali.

 

Podľa armádneho rozhlasu vláda tiež prijala rozhodnutie, že prestane s vydávaním tiel páchateľov palestínskych útočníkov ich rodinám. Nedávno vymenovaný minister obrany Avigdor Lieberman chce tiež teraz presadiť, aby sa urýchlilo rozhodovanie o demolácii domov palestínskych útočníkov. Páchateľmi útoku boli Muhammad a Chálid Mahmarovci, ktorí boli bratrancami. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok informoval, že izraelským bezpečnostným zložkám sa podarilo dolapiť ich komplica, uviedol izraelský spravodajský server Ynetnews.


Izraelské médiá dodali, že strýko dvojice páchateľov je v izraelskom väzení za spoluúčasť na protiizraelskom útoku, ktorý sa odohral v roku 2002 v Hebrone. Izrael zažíva útoky Palestínčanov od októbra minulého roku. Zahynulo pri nich 32 Izraelčanov, dvaja Američania, jeden Eritrejčan a jeden Sudánec. Počas tohto obdobia bolo zabitých aj približne 200 Palestínčanov, židovský štát väčšinu z nich označil za útočníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies