Izrael potvrdil zodpovednosť za smrť lídra Hamasu, Muhammada Dajfa

NETKY.SK • 20 August 2014, 09:34 • 2 min
Izrael potvrdil zodpovednosť za smrť lídra Hamasu, Muhammada Dajfa

TEL AVIV - Izrael sa prihlásil k zodpovednosti za smrť radikálneho lídra palestínskeho hnutia Hamas Muhammada Dajfa, známeho aj pod menom Abú Chálid, ktorého zabili pri utorkovom cielenom nálete v pásme Gazy. Informovala o tom dnes izraelská televízna stanica Channel 2, ktorá sa odvolala na vládneho predstaviteľa.

slovakia

left justify in out

Utorkové izraelské nálety zabili aj manželku a dcéru lídra Muhammada Dajfa. Na sociálnej sieti Facebook to uviedol vyjednávač Hamasu na káhirských rokovaniach Músá abú Marzúk, ktorého dnes už skôr citovala v správe tlačová agentúra DPA.

 

Podľa DPA izraelské sily a militanti v palestínskom pásme Gazy sa dnes skoro ráno dostali do prestrelky po tom, čo prímerie medzi oboma stranami stroskotalo a vyjednávači nedosiahli v Káhire dohodu o dlhodobejšom prímerí. Izrael informoval, že prímerie porušili ako prvé tri rakety, vypálené z pásma Gazy v utorok len niekoľko hodín pred jeho vypršaním (23.00 h SELČ), čo však abú Marzúk poprel.

 

"Z Gazy neboli takéto rakety vystrelené, bola to len zámienka Izraela, aby mohol cieliť na veľmi dôležitého predstaviteľa Hamasu," dodal.

 

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izaddína Kasáma, sa neprihlásili k zodpovednosti za nedávnu intenzívnu paľbu smerujúcu na južnú a strednú oblasť Izraela, pri ktorej nikto neutrpel zranenia. Utorkové izraelské nálety si vyžiadali okrem troch ľudských životov aj 40 zranených osôb, uviedli armádne zdroje.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun "čo najdôraznejšie" odsúdil porušenie prímeria a vyzval zúčastnené strany, aby dospeli k "trvalému prímeriu, ktoré zároveň rieši pod povrchom skryté problémy sužujúce Gazu".

 

Hlavný palestínsky vyjednávač v Káhire Azzám Ahmad oznámil, že Izrael nereagoval na najnovšie palestínske návrhy na dohodu.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies