Izrael ponúkol prepustenie ďalších palestínskych väzňov

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 09:18 • 2 min
Izrael ponúkol prepustenie ďalších palestínskych väzňov

JERUZALEM - Izrael ponúkol palestínskym úradom prepustenie ďalších 400 väzňov výmenou za predĺženie pokračujúcich mierových rozhovorov o ďalších šesť mesiacov. Oznámili to v sobotu internetové noviny Times of Israel s odvolaním sa na palestínske zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa novín izraelskú ponuku podporili aj Spojené štáty ako sprostredkovateľ mierových rokovaní. Informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdila izraelská ani palestínska strana.
      

Ak nedôjde k ich predĺženiu, súčasné priame mierové rozhovory potrvajú len do konca apríla. Rokovania odštartovali po trojročnej prestávke vlani v júli a podľa dohody mali potrvať deväť mesiacov.
      

Stanovený cieľ, dohodu o definitívnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu, sa ale dosiahnuť nepodarilo. Izraelská aj americká strana preto v súčasnosti naliehajú na Palestínčanov, aby súhlasili s predĺžením časového rámca rokovaní.
      

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je ale o prípadom predĺžení ochotný uvažovať až po tom, keď Izrael splní svoj prísľub a prepustí posledných 26 zo 104 dlhodobo zadržiavaných väzňov. Izraelská vláda naopak podmieňuje ich prepustenie palestínskym súhlasom s pokračovaním rozhovorov aj po vypršaní deväťmesačnej lehoty.
     

V izraelských väzeniach sa nachádza takmer 5000 Palestínčanov, odsúdených za trestné činy súvisiace s bezpečnosťou. V rámci údajnej novej ponuky predloženej palestínskej strane by sa malo dostať na slobodu 400 z nich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies