Izrael pomáha Francúzsku pri vyšetrovaní útokov v Paríži

NETKY.SK • 15 November 2015, 14:31 • 2 min
Izrael pomáha Francúzsku pri vyšetrovaní útokov v Paríži

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Moše Jaalon dnes vyzval európske krajiny, aby prijali prísne protiteroristické zákony a "chránili tak demokraciu".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo vysielaní vojenského rozhlasu Jaalon vyhlásil, že "Európania (po útokoch v Paríži) pochopili, že sú ohrození, ale opatrenia, ktoré mali byť prijaté, neprijali."

 

Ako príklad uviedol zmeny v zákonoch, ktoré by umožnili odpočúvanie potenciálnych teroristov. Vysvetlil v tejto súvislosti, že v Európe sa "rovnováha medzi bezpečnosťou a ochranou ľudských práv vychýlila na stranu ľudských práv", ale upozornil, že "nemáme na výber: treba posilniť stranu bezpečnosti v záujme ochrany demokracie."

 

"V boji s terorizmom sme na jednej lodi - bránime západnú civilizáciu," zdôraznil.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ponúkol Francúzsku posilnenie spolupráce v oblasti boja s terorizmom a nariadil izraelským tajným službám, aby všemožne spolupracovali s francúzskymi a európskymi vyšetrovacími tímami, ktoré sa snažia identifikovať páchateľov útokov piatkových útokov v Paríži a zabrániť aj ich zopakovaniu.

 

Izraelský minister pre záležitosti tajných služieb Jisrael Kac dnes novinárov informoval, že k európskym partnerom sa z Izraela dostala informácia o tom, čo sa v Paríži dialo.

 

"Tieto informácie pomôžu Francúzsku - a nielen Francúzom - vyrovnať sa s následkami, pričom nielen toho, čo sa stalo, ale aj s teroristickými útokmi v budúcnosti". Kac svoje vyhlásenie podľa Reuters ďalej nespresnil, ale avizoval prehĺbenie spolupráce v tejto oblasti.

 

Izraelský vojenský rozhlas dnes uviedol, že elektronické monitorovanie Sýrie a Iraku, kde Islamský štát dobyl značnú časť územia, by mohlo priniesť spravodajské informácie o zosnovaní útokov v Paríži.

 

Izrael síce podľa miestnej televízie nevedel vopred o príprave útokov v Paríži, ale niekoľko hodín pred nimi sa objavili informácie naznačujúce, že IS niečo chystá.

 

Nemenovaný izraelský bezpečnostný zdroj avizoval, že Izrael vidí jasnú súvislosť medzi útokmi v Paríži, štvrtkovými samovražednými atentátmi v Bejrúte a haváriou ruského lietadla v Sinajskej púšti v Egypte.

 

Izraelské bezpečnostné a tajné služby - Mossad a Šin Bet, ako aj vojenská rozviedka (Aman), patria k najefektívnejším vo svete.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies