Izrael po raketových útokoch Hamasu obnovuje vojenské operácie v pásme Gazy

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 11:57 • 2 min
Izrael po raketových útokoch Hamasu obnovuje vojenské operácie v pásme Gazy

JERUZALEM - Izrael dnes oznámil, že obnovuje vojenské operácie v pásme Gazy po tom, čo hnutie Hamas odmietlo predĺženie prímeria a začalo opäť s raketovými útokmi. Prímerie malo pôvodne trvať do polnoci.

slovakia

left justify in out

 "V dôsledku neustálej raketovej paľby zo strany Hamasu počas humanitárneho okna, ktoré bolo dohodnuté v prospech civilného obyvateľstva Gazy, obnovia teraz IDF (Izraelské obranné sily) vzdušné, námorné i pozemné aktivity v pásme Gazy," uvádza sa v oficiálnom komuniké izraelskej armády.
      

"IDF opakovane vyzýva civilné obyvateľstvo Gazy, aby sa nepribližovalo k bojovým zónam," zdôrazňuje vyhlásenie, ktorého znenie priniesla nemecká tlačová agentúra DPA.
      

Brigády Izaddína Kasáma - ozbrojené krídlo islamistického hnutia Hamas, ovládajúceho pásmo Gazy - uviedli, že vypálili päť rakiet typu Grad na juhoizraelské mesto Ašdod a jednu raketu M75 na Tel Aviv. Niekoľko útokov oznámili aj Brigády al-Kuds, ktoré sú ozbrojeným krídlom menšej frakcie Islamský džihád.  
      

Ráno zazneli poplašné sirény v mestách južného a stredného Izraela. Jedna strela dopadla na mesto Petach Tikva, východne od Tel Avivu; podľa očitých svedkov však neutrpel nikto zranenia.
     

Izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola zachytil najmenej dve rakety nad Ašdodom a Aškelonom, ostatné rakety dopadli do neobývaných a neobrábaných končín medzi týmito dvoma pobrežnými mestami na juhu židovského štátu.
      

V sobotu smrteľne zasiahol mínometný granát izraelského vojaka patrolujúceho na stanovišti neďaleko Gazy, uviedla armáda v komuniké. Počet vojakov zabitých od začiatku operácií 17. júla sa tým zvýšil na 43.
      

Minister zdravotníctva pásma Gazy Ašraf Kidra sumarizoval, že počas už takmer dva týždne trvajúceho konfliktu v Pásme zomrelo najmenej 1049 Palestínčanov, väčšinou civilistov, a zranenia ich utrpelo vyše 6000, píše agentúra DPA.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies