Izrael opäť zabráni lodiam s humanitárnou pomocou priplávať do pásma Gazy

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:36 • 2 min
Izrael opäť zabráni lodiam s humanitárnou pomocou priplávať do pásma Gazy

Izrael opäť zabráni lodiam s humanitárnou pomocou priplávať do pásma Gazy

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodná flotila vezúca humanitárnu pomoc nebude môcť zakotviť pri pobreží autonómneho pásma Gazy. Rozhodla o tom na svojom pondelňajšom večernom zasadnutí bezpečnostná rada Izraela, informoval denník Jerusalem Post na svojej internetovej stránke.
      Podľa vyhlásenia úradu premiéra Benjamina Netanjahua, na ktoré sa noviny odvolávajú, je Izrael odhodlaný "brániť príchodu flotily do pásma Gazy tak, aby došlo k čo najmenšiemu kontaktu s pasažiermi týchto lodí".
      Krátko predtým izraelský minister obrany Ehud Barak nazval zorganizovanie flotily "provokáciou" a oznámil, že armáda už dostala príslušné pokyny. "Najprv ich budeme varovať, budeme im vysvetľovať, budeme sa snažiť, aby sa zabránilo kontaktu, ale v konečnom dôsledku flotila nemôže prejsť do Gazy," uviedol Barak a naliehal na organizátorov, aby sa vzdali svojich plánov, v opačnom prípade preberú zodpovednosť za prípadné incidenty.
      Izraelské médiá s odvolaním sa na zdroje z prostredia vlády informovali, že niektorí aktivisti majú so sebou chemikálie, ktoré majú izraelským vojakom zabrániť vstúpiť na lode.
      Flotila ôsmich až desiatich lodí momentálne kotví v Aténach, kde ich prísne kontrolujú, uviedol v pondelok Vangelis Pissias, člen organizačného výboru z Grécka.
      Samotní organizátori vyzvali medzinárodné organizácie, nech skontrolujú všetky plavidlá, aby bolo jasné, že prepravujú iba humanitárnu pomoc a lieky. Na palubách lodí majú byť aj poslanci parlamentov z Francúzska, Nórska, Švédska a Španielska.
      Ďalší grécky organizátor flotily Dimitris Plionis však medzitým oznámil, že jedna z lodí bola vážne poškodená v prístave v Aténach. Neznámy páchateľ jej v pondelok večer odrazil vrtuľu a hnací hriadeľ. Plionis to označil za "sabotáž". Aktivisti ju však chcú opraviť, aby sa mohla v priebehu tohto týždňa vydať na more.
      Hlavným organizátorom flotily je Hnutie za slobodnú Gazu, koalícia organizácií a ľudskoprávnych aktivistov, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom čeliť izraelskej blokáde pásma Gazy a snažiaca sa dopraviť tam lodnou cestou humanitárnu pomoc.
      Šesť lodí tzv. Flotily slobody sa vlani 31. mája pokúsilo prelomiť izraelskú blokádu pásma Gazy. Pri následnom zásahu izraelskí vojaci zabili deväť aktivistov, ďalších 60 utrpelo zranenia. Zranených bolo aj desať vojakov židovského štátu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies