Izrael ocenil 17 Slovákov titulom Spravodliví medzi národmi

NETKY.SK • 2 Február 2012, 07:43 • 2 min
Izrael ocenil 17 Slovákov titulom Spravodliví medzi národmi

Izrael ocenil 17 Slovákov titulom Spravodliví medzi národmi

slovakia

left justify in out

img

Ocenenie Spravodliví medzi národmi odovzdali dnes večer v budove Národnej rady (NR) SR v Bratislave. Na akte ocenenia 17 Slovákov nežidovského pôvodu za záchranu Židov počas holokaustu sa zúčastnil prezident Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Hrušovský a ďalší ústavní činitelia SR.
      "V rokoch morálneho úpadku, keď mnohí vydali vlastných spoluobčanov do rúk fašistickej moci, boli oni jediným svetlom pomoci, ľudskosti a nádeje v dobro. Kým iní sa so strachom a ľahostajnosťou prizerali ako z vedľajších domov miznú ich židovskí susedia, oni im stavali bunkre, delili sa s nimi o jedlo a prinášali im každodennú útechu. Ich činy sú súčasťou nášho dedičstva. Ono má obrovský význam nielen pre ľudí, ktorí boli zachránení," povedal v príhovore veľvyslanec Izraela na Slovensku Alexander Ben-Zvi.
      Ocenenie z rúk veľvyslanca prevzali príbuzní záchrancov. Mená ocenených budú vytesané do Múra cti v Záhrade Spravodlivých v Yad Vashem. Pribudnú tam mená Mária a Štefan Lichí, ktorí zachránili šesť Židov. Desaťčlenný rod nitrianskej rabínskej dynastie Židov - rodiny Landau zachránili manželia Jozefína a Ján Truškoví so synom Františkom vo vykopanom bunkri. Deti manželov Zuzany a Jána Urbanovcov prevzali ocenenie za rodičov, ktorí zachránili 16 Židov (rodiny Grünfieldovcov a Kurzovcov) na samote v Bielych Karpatoch.
      Deviati obyvatelia juhoslovenskej obce Vrakúň spojili sily, aby zachránili troch Židov. Jenö Feldmár pre seba a švagra s bratom poprosil o pomoc susedov Julianu a Štefana Kántorovcov. Tí ich schovali do stodoly. Pre bezpečnosť sa ukrývali u Rozálii Szökeovej, neskôr ich skryl Imre Nagy a potom Joachim Koszorús na svojej farme. Schovávali ich aj Juliana Bugárová, Jolana a János Szutterovci a András Nagy.
      Ocenenie udelili aj Anne Igumnovej, ktorá pracovala v piešťanskom Ústave reumatických chorôb. V lete 1944 ukryla v izbe opusteného hotela kolegyňu Alicu Winterovú s malou dcérkou Erikou a nosila im jedlo. Keď sa blížili nemecké vojská, našla im úkryt v susednej dedine u farmára, ktorý bol v kontakte s partizánmi. Alica sa pridala k partizánom, Erika zostala do konca vojny u farmára, kde ju Anna navštevovala. Po vojne Alica s rodinou emigrovala do USA. 
      Doteraz bolo toto ocenenie udelené na základe výpovedí svedkov a historických materiálov viac ako 23.000 ľuďom na celom svete. Na Slovensku ho získalo takmer 540 ľudí, čo ho zaraďuje medzi krajiny s najvyšším počtom ocenených na počet obyvateľov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies