Izrael obnovil dodávky elektriny pre palestínske Predjordánsko

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 15:54 • 2 min
Izrael obnovil dodávky elektriny pre palestínske Predjordánsko

Istanbul - Izrael a Palestínska samospráva dosiahli dnes dohodu o obnovení dodávok elektrickej energie pre odberateľov v Predjordánsku.

slovakia

left justify in out

Dodávky boli prerušené pred týždňom vzhľadom na nezaplatené pohľadávky, informoval izraelský denník Haarec.

 

Dosiahnutá dohoda predpokladá, že Palestínska samospráva uhradí časť dlžnej sumy vo výške 20 miliónov šekelov (4,6 milióna eur), pričom v krátkom čase sa začnú rokovania o splatení celkového dlhu, ktorý majú Palestínčania voči dodávateľovi elektrickej energie, spoločnosti Israel Electric Corporation (IEC).

 

IEC dnes súčasne upozornila, že ak sa dohodu o splatení dlhu nepodarí uzavrieť do dvoch týždňov, pristúpi opäť k prerušeniu dodávok elektrickej energie. Celková dlžná suma podľa IEC predstavuje 1,7 miliardy šekelov (392 miliónov eur).

 

Predjordánsko, ktoré Izrael okupuje od roku 1967, je plne závislé od dodávok elektriny z Izraela. Spoločnosť IEC od 31. marca obmedzila - len na niekoľko hodín denne - dodávky elektrickej energie pre obyvateľov miest Jericho, Betlehem, Hebron a obcí v ich okolí.

 

Palestínčania tvrdia, že ich dlh voči IEC je dôsledkom sporov o sadzby a zálohové platby. Izraelská strana túto argumentáciu čiastočne uznáva, ale trvá na tom, že problém je komplexnejší. Palestínska samospráva má v predjordánskych mestách len obmedzený vplyv a nebola schopná vykonať platby. K situácii prispeli aj spory medzi Palestínskou samosprávou a islamistickým hnutím Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

 

Ako pripomína agentúra DPA, v Pásme Gazy je problém s dodávkami elektriny ešte vypuklejší, keďže tam je ekonomickou blokádou i nedávnymi ozbrojenými konfliktmi medzi Hamasom a Izraelom poškodená aj samotná infraštruktúra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies