Izrael nemieni zasahovať do vojny v Sýrii, Ušpiz: Sami si musia vyriešiť svoje problémy

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 17:49 • 2 min
Izrael nemieni zasahovať do vojny v Sýrii, Ušpiz: Sami si musia vyriešiť svoje problémy

BRATISLAVA – Izrael nemá v pláne vstupovať do občianskej vojny v Sýrii, uviedol pre TASR politický riaditeľ izraelského ministerstva zahraničných vecí Alon Ušpiz. V rozhovore priblížil postoje izraelskej vlády voči vojnou zmietanej Sýrii, Iránu a k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

slovakia

left justify in out

Izrael síce nemieni zasahovať do priebehu sýrskej občianskej vojny, avšak podľa Ušpiza je "morálnou povinnosťou každej krajiny poskytnúť humanitárnu pomoc". Izrael preto zriadil neďaleko svojich severných hraníc poľnú nemocnicu, kde doteraz ošetrili asi 2000 ľudí.

 

Židovský štát zároveň verejne stanovil tri "červené čiary" pre opačnú stranu. "Po prvé, nebudeme tolerovať útoky voči Izraelu zo Sýrie. Po druhé, nebudeme tolerovať významné transfery zbraní do rúk teroristických organizácií. A po tretie, je pre nás neprijateľné, aby sa Golanské výšiny stali platformou pre Irán a Hizballáh," zdôraznil Ušpiz.

 

Pred týždňom oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, že izraelské sily na sýrskom území podnikli niekoľko desiatok leteckých útokov na konvoje so zbraňami určenými pre militantné hnutie Hizballáh. Táto skupina bojuje v Sýrii po boku vládnych jednotiek proti Islamskému štátu a Frontu an-Nusra, čo je sýrska odnož al-Káidy. Ušpiz odmietol názor, že Izrael týmto fakticky pomohol Islamskému štátu a Frontu an-Nusra.

 

"To, že Hizballáh bojuje proti týmto dvom organizáciám, ešte neznamená, že v Sýrii koná dobro. Naopak, je spoluzodpovedný za tamojšiu humanitárnu tragédiu," povedal Užpiz a zdôraznil, že táto organizácia má naďalej na muške aj Izrael.

 

"Je to najväčšia a najsofistikovanejšia teroristická organizácia na svete. Na Izrael má namierených viac než 100.000 rakiet," uviedol a dodal, že sa viackrát pokúsila zabiť Izraelčanov, a to aj na pôde EÚ.

 

Bývalý izraelský veľvyslanec v USA a v súčasnosti člen Knesetu za koaličnú stranu Kulanu Michael Oren sa nedávno vyjadril, že ak by si mal Izrael v Sýrii vybrať medzi Islamským štátom (IS) a prezidentom Bašárom Asadom, bolo by lepšie zvoliť si IS. Podľa neho má IS k dispozícii iba autá s guľometmi, kým Asad má za sebou Hizballáh, jeho raketový arzenál a iránsky jadrový program. Ušpiz si však nemyslí, že by si mal Izrael v Sýrii vyberať. "Je to občianska vojna v cudzej krajine. Sami si musia vyriešiť svoje problémy," podotkol. Zároveň podľa neho ale netreba zabúdať, že Asad je zodpovedný za stovky tisíc mŕtvych v konflikte a má výrazný podiel na súčasnej migračnej kríze.

 

V súvislosti s Iránom pripomenul, že Izraelu nikdy nešlo o zmenu režimu v tejto krajine – iba o zmenu jeho politiky, ktorá má dopady aj na Izrael. Irán podľa neho vytvára štyri okruhy problémov: vyvíja jadrový program, podporuje terorizmus, podieľa sa na väčšine konfliktov na Blízkom východe a dopúšťa sa "hrozných zločinov" proti ľudským právam. "I keď dnešný režim prezidenta Hasana Rúháního má usmievavý imidž, popravil viac ľudí než režim Mahmúda Ahmadínežáda. Sú to stovky osôb," uviedol Ušpiz.

 

Na otázku, či Irán v skutočnosti iba neblufuje a naozaj sa snaží získať jadrovú zbraň, Ušpiz povedal, že určite nejde o žiadne psychologické triky – a všimol si to nielen Izrael, ale aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

 

Okolo izraelsko-palestínskeho konfliktu nedávno vyvolal rozruch kandidát na prezidentskú nomináciu americkej Demokratickej strany Bernie Sanders. Tento prvý Žid v dejinách USA, ktorý vyhral primárky jednej z dvoch hlavných strán, vyhlásil, že USA by mali zaujať "vyváženejší postoj" k blízkovýchodnému konfliktu a brať do úvahy nielen potreby Izraela, ale aj Palestínčanov. Ušpiz však v tejto súvislosti neprikladá veľký význam faktu, že Sanders je Židom: "Americkí politici, bez ohľadu na svoje náboženstvo, sú v konečnom dôsledku predovšetkým americkými patriotmi." Podľa neho treba Sandersovým vyhláseniam rozumieť skôr v kontexte americkej politiky než interpretovať ich vo svetle jeho náboženského vyznania.

 

Po stroskotaní amerického plánu na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu pred dvoma rokmi sa mierový proces ocitol v slepej uličke. Izraelská vláda je však podľa Ušpiza odhodlaná kedykoľvek pokračovať v procese, ktorého výsledkom by boli dva štáty. "Náš premiér to vyhlásil viackrát: stačí zdvihnúť telefón a dohodnúť stretnutie. Sme pripravení na priame bilaterálne rokovania bez predchádzajúceho kladenia akýchkoľvek podmienok," povedal Ušpiz.

 

"Sme pripravení rokovať o čomkoľvek, aj o osadách," zdôraznil predstaviteľ izraelského ministerstva zahraničných vecí. Avšak v súčasnosti podľa neho nemožno ignorovať pokračujúce násilnosti zo strany Palestínčanov, ktoré podporuje aj samotná Palestínska samospráva – v oficiálnych vyhláseniach, novinách, televízii či školských učebniciach.

 

"Samotný Abú Mázin (prezývka šéfa Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása – pozn. red.) vyhlásil: 'Každá kvapka krvi preliata v Jeruzaleme je svätou krvou'," pripomenul Ušpiz a dodal, že Palestínčania pomenúvajú ulice po bombových atentátnikoch.

 

"Predovšetkým sme (Abbása) žiadali, aby odsúdil terorizmus – čo on odmietol. Ak by sa to stalo raz, môže to byť náhoda, ak sa to stane dvakrát, už je to viac než náhoda, no ak sa to deje opakovane celé mesiace, podľa mňa je to jasné. Svojím mlčaním násilie podporuje," domnieva sa politický riaditeľ izraelského ministerstva zahraničných vecí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies