Izrael nechce rokovať s palestínskou vládou, ak v nej bude aj Hamas

NETKY.SK • 18 Október 2017, 07:22 • 2 min
Izrael nechce rokovať s palestínskou vládou, ak v nej bude aj Hamas

JERUZALEM - Ak v budúcej palestínskej vláde bude hrať nejakú rolu aj palestínske militantné hnutie Hamas, Izrael s takouto vládou nebude rokovať.

slovakia

left justify in out

V utorok to vyhlásil úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Izrael by podľa tohto vyhlásenia s takouto vládou mohol rokovať iba za predpokladu, že by sa Hamas vzdal zbraní a že by uznal existenciu Izraela, čo doteraz vždy odmietal.


Vyhlásenie Netanjahuovho úradu môže skomplikovať vyjednávania o novej palestínskej vláde, ktoré už niekoľko týždňov prebiehajú medzi doteraz znepriatelenými palestínskymi hnutiami Fatah a Hamas. Netanjahu už začiatkom októbra vyhlásil, že Izrael "nebude akceptovať" zmierenie medzi Fatahom a Hamasom, pretože toto zmierenie je podľa neho "falošné" a ohrozuje existenciu Izraela.

Zmierenie medzi Fatahom a Hamasom, palestínskymi frakciami, ktoré boli dlhé desaťročia tvrdými rivalmi, inicioval Hamas. Hnutie, ktoré od roku 2006 ovládalo palestínske Pásmo Gazy a vyhnalo z neho štruktúry Fatahu, v polovici septembra odrazu prekvapivo predstaviteľov Fatahu pozvalo naspäť do Gazy a oznámilo, že im prenechá vládu nad týmto územím.

Fatah a jeho líder, palestínsky prezident Mahmúd Abbás, doteraz vládli len na Západného brehu Jordánu.
 

Izraelské bezpečnostné sily uskutočnili dnes v Predjordánsku razie, ktorých cieľom boli redakcie viacerých palestínskych médií. 

 

Úrad hovorcu izraelských ozbrojených síl uviedol, že zásah bol vykonaný na základe podozrenia, že niektoré palestínske médiá šíria obsah "podnecujúci" k násiliu namierenému proti Izraelčanom.

 

Príslušníci izraelskej armády v spolupráci s agentmi izraelskej tajnej služby Šin Bet vykonali kontrolu v ôsmich redakciách v mestách Ramalláh, Betlehem, Hebron a Nábulus, pričom v Hebrone zadržali dve podozrivé osoby.

 

Medzi spoločnosťami, ktorých sa razie dotkli, sú aj tlačová agentúra Ramsat a mediálna spoločnosť Pal Media. Obe spoločnosti sú poskytovateľmi domácich, ako aj medzinárodných mediálnych služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies