Izrael nebude varovať USA, ak sa rozhodne zaútočiť na Irán

NETKY.SK • 28 Február 2012, 07:56 • 2 min
Izrael nebude varovať USA, ak sa rozhodne zaútočiť na Irán

Izrael nebude varovať USA, ak sa rozhodne zaútočiť na Irán - Politika Izrael nebude vopred varovať Spojené štáty, ak sa rozhodne uskutočniť preventívny úder na iránske jadrové zariadenia. Izraelskí predstavitelia tak chcú znížiť pravdepodobnosť, že USA by

slovakia

left justify in out

img

Izrael nebude vopred varovať Spojené štáty, ak sa rozhodne uskutočniť preventívny úder na iránske jadrové zariadenia. Izraelskí predstavitelia tak chcú znížiť pravdepodobnosť, že USA by sa považovali za zodpovedné z toho, že nezastavili potenciálny útok Izraela, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z prostredia amerických tajných služieb, ktorý nechcel byť menovaný.
      USA sa niekoľko mesiacov snažia presvedčiť Izrael, že útok by zasadil len dočasnú ranu iránskemu jadrovému programu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Ehud Barak však podľa zdroja tlmočili spomínaný postoj viacerým vysokopostaveným americkým predstaviteľom, ktorí v uplynulých týždňoch navštívili židovský štát, vrátane predsedovi Zboru náčelníkov štábov Martinovi Dempseymu, poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Tomovi Donilonovi a riaditeľovi národnej tajnej služby, ako aj popredným americkým zákonodarcom.
      K tvrdeniam zdroja sa pre agentúru AP nevyjadrili alebo odmietli vyjadriť Biely dom, ministerstvo obrany USA aj izraelské veľvyslanectvo vo Washingtone.
      Irán opakovane tvrdí, že jeho jadrový program je určený na mierové účely. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyvolala minulý týždeň rozruch správou, že Irán za uplynulé štyri mesiace výrazne zvýšil výrobu vysoko obohateného uránu. Na čo ho použije, nie je známe.
      Otázka Iránu bude podľa očakávaní hlavnou témou stretnutia amerického prezidenta Baracka Obamu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktoré sa uskutoční 5. marca v Bielom dome.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies