Izrael nebude rokovať pod tlakom raketovej paľby

NETKY.SK • 10 August 2014, 11:34 • 2 min
Izrael nebude rokovať pod tlakom raketovej paľby

JERUZALEM - Izrael sa nevráti na rokovania v egyptskej Káhire, pokým neustanú raketové útoky zo strany palestínskych militantov. Uviedol to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať (v operácii v Gaze) až pokým nedosiahneme stanovený cieľ - obnovenie pokoja zbraní na dlhšiu dobu. Izrael nebude rokovať pod paľbou," vyhlásil Netanjahu na schôdzi vlády. 
      

Rozhovory o dlhodobejšom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi v piatok uviazli na mŕtvom bode, keď z Káhiry odcestovali izraelskí vyjednávači s argumentom, že nebudú rokovať pod tlakom obnovených raketových útokov z pásma Gazy.
      

Palestínski vyjednávači pohrozili, že dnes taktiež odídu z Egyptom sprostredkovaných rozhovorov, ak sa na ne nevráti izraelská delegácia.
      

Militantné hnutie Hamas odmietlo predĺžiť minulotýždňové trojdňové prímerie, ktoré pomohlo odštartovať káhirské rokovania. Nedostalo totiž od židovského štátu garancie splnenia svojej požiadavky na otvorenie hraníc Gazy. Izrael je ochotný zvážiť zmiernenie pohraničných obmedzení v Gaze len výmenou za odzbrojenie Hamasu, čo hnutie zásadne odmieta. 
      

Od piatku rána, keď skončilo 72-hodinové prímerie, militanti z Gazy vystrelili na Izrael už okolo 100 rakiet. Izraelská armáda zase zaútočila v pásme na zhruba 130 "teroristických" cieľov. 
      

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo od začiatku konfliktu v Gaze (8. júla) už vyše 1900 Palestínčanov, z veľkej časti civilistov, a približne 10.000 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 67 mŕtvych vrátane troch civilistov. Palestínski militanti vystrelili na Izrael už vyše 3400 rakiet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies