Izrael má veľký záujem a potenciál obchodovať so Slovenskom

NETKY.SK • 21 Október 2010, 06:56 • 2 min
Izrael má veľký záujem a potenciál obchodovať so Slovenskom

Izrael má veľký záujem a potenciál obchodovať so Slovenskom

slovakia

left justify in out

img

Izrael má veľký záujem a potenciál obchodovať so Slovenskom. Po návrate z tejto krajiny Blízkeho východu to na tlačovej konferencii vyhlásil minister obrany SR Ľubomír Galko (SaS). "Tá návšteva v podstate priniesla zistenie, že Izrael má obrovský potenciál z hľadiska vojensko-technickej spolupráce," skonštatoval dnes v skorých ranných hodinách v priestoroch Vojenského výcvikového priestoru Lešť, kde v súčasnosti prebieha cvičenie Spoločný cieľ 2010.
"Nie je žiadnym tajomstvom, že Izrael je špičkou, čo sa týka vojenského priemyslu. A nie vždy je výhodné uskutočňovať určité nákupy prostredníctvom sprostredkovateľov. Niekedy je výhodnejšie rokovať priamo s izraelskými firmami. V prípade, že v budúcnosti dokážeme takéto obchody zrealizovať, tak si myslím, že to bude veľmi veľmi dobré pre náš rozpočet a vôbec pre ozbrojené sily (OS)," vyjadril sa šéf rezortu obrany. Aj napriek napätému rozpočtu vidí obchod s Izraelom reálne. "Určité modernizačné prvky sa budú stále nejakým spôsobom nakupovať a budú prebiehať aj v budúcnosti. Izrael má veľký záujem a potenciál obchodovať so Slovenskom," zdôraznil. Konkrétne by si vedel predstaviť touto cestou určitým spôsobom zrealizovať modernizáciu letectva, vrtuľníkov či pozemných síl. "Izraelčania chcú dobrý obchod," poznamenal na margo vzájomnej spolupráce s tým, že "my môžeme ponúknuť náš záujem o to, čo oni vyrábajú".
Podľa ministra sa námestník izraelského ministra obrany Matan Vilnai tiež "veľmi živo" zaujímal o slovenské odmínovacie zariadenie Božena. "Izrael má momentálne pripravený zákon, podľa ktorého sa bude odmínovávať obrovské množstvo munície. Takže uvidíme, čo sa podarí," poznamenal s tým, že pomerne veľký záujem zo strany Izraelčanov bol aj o ďalšie slovenské zariadenie, pomocou ktorého je možné zasiahnuť proti demonštrantom.
Vojenské cvičenie Spoločný cieľ 2010, ktoré prebieha od piatka (15.10.) na Lešti, označil minister Galko za veľmi realistické. "Je skutočne vyvrcholením snahy obrovského množstva ľudí," zhodnotil. Zúčastňuje sa na ňom cez 1600 vojakov a 400 kusov techniky. Ďalej poznamenal, že v zahraničí v súvislosti s rezortom obrany momentálne rezonujú dve veci. "Prvá je náš boj proti korupcii a druhá vec je vždy vysoko pozitívne hodnotenie našich vojakov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu," uviedol.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies