Izrael kvôli sláveniu Sukkotu uzavrel palestínske územia

NETKY.SK • 16 Október 2016, 10:02 • 2 min
Izrael kvôli sláveniu Sukkotu uzavrel palestínske územia

JERUZALEM - Izraelská armáda v sobotu oznámila uzatvorenie priechodov do Predjordánska a pásma Gazy a Palestínčanom tak na 48 hodín znemožnila vstup na územie Izraela.

slovakia

left justify in out

Blokáda palestínskych území súvisí so židovským sviatkom stánkov (Sukkot) a začala sa v sobotu o 23.59 h miestneho času.

 

Ako spresnil denník The Times of Israel, izraelské bezpečnostné zložky povolia výnimku na vstup v naliehavých prípadoch, keď pôjde o ohrozenie zdravia alebo života, alebo v iných humanitárnych prípadoch, ale len s povolením izraelského ministerstva obrany.

 

Sviatok stánkov (Sukkot) je poďakovaním za úrodu a súčasne aj pripomenutím putovania izraelského národa na púšti po odchode z Egypta. Sláviť sa začne dnes po západe slnka a potrvá týždeň. Nadviaže naň ďalší sviatok - Simchat Tóra -, ktorý symbolizuje skončenie ročného cyklu čítania z Tóry.

 

Blokáda palestínskych území však časovo nekoliduje s dĺžkou sviatku Sukkot - mala by sa skončiť už v pondelok o 23.59 h miestneho času. Konečné rozhodnutie bude však podľa armády prijaté v závislosti od vývoja situácie.

 

Okrem uzávery palestínskych zemí Izrael v sobotu oznámil aj posilnenie bezpečnostných hliadok na území Jeruzalema, keďže na sviatky tam prichádza mnoho židovských pútnikov. Príslušníci polície, pohraničnej stráže, posily i dobrovoľníci budú hliadkovať na miestach, kde sa schádza väčší počet ľudí, napr. v nákupných centrách alebo trhoch, v Starom meste i na prístupových cestách k nemu, ako aj v okolí synagóg.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies