Izrael chce vlakové spojenie k Múru nárekov, podľa Palestínčanov sa región znova zmení na peklo

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:38 • 2 min
Izrael chce vlakové spojenie k Múru nárekov, podľa Palestínčanov sa región znova zmení na peklo

JERUZALEM - Izraelské ministerstvo dopravy plánuje predĺžiť električkové trate v Jeruzaleme tak, aby toto mesto spojili s najbližšími židovskými osadami v Predjordánsku. Projekt je v štádiu príprav.

slovakia

left justify in out

Minister dopravy Israel Kac okrem toho prišiel aj s návrhom, aby jedna z liniek zrýchlených vlakov na trati Tel Aviv-Jeruzalem mala zastávku Kotel, čo je hebrejský názov pre Múr nárekov, v ktorého blízkosti by mal vyúsťovať podzemný železničný tunel. Podľa Kacových predstáv by sa dva kilometre dlhý tunel mal začať raziť po dobudovaní trate Tel Aviv-Jeruzalem v apríli roku 2018. Kacov projekt však už teraz zvýšil napätie v arabských štvrtiach východného Jeruzalema, ktorého obyvatelia sa obávajú vyvlastňovania svojich pozemkov pod stavbu. Dodávajú tiež, že Izrael by mohol situáciu zneužiť na vybudovanie nových židovských osád v okolí.

 

Francúzsky denník libération napísal, že Kacovo okolie otvorene priznáva, že vybudovanie vlakovej zastávky Kotel je ďalším krokom k posilneniu kontroly Izraela nad Jeruzalemom. Oficiálne sa však podľa Libération hovorí, že predĺženie električkovej linky je "nástrojom, ako pevnejšie spojiť (izraelské) komunity v Júdei a Samárii (čo je Izraelom okupovaný Západný breh) so zvyškom krajiny". Izraelské opozícia však tieto plány považuje za "plazivú anexiu časti Predjordánska".

 

Podľa Libération sa chce minister Kac pokúsiť urýchliť prípravu projektu, kým je pozornosť medzinárodného spoločenstva sústredená na Irak, Sýriu a prezidentské voľby v USA. Palestínska samospráva v súvislosti s projektom vydala vyhlásenie, v ktorom izraelskú vládu obvinila, že sa snaží "ukradnúť ešte viac palestínskej pôdy, aby vyhovela záujmom osadníkov". Podľa Palestínčanov v prípade realizácie projektov izraelského ministerstva dopravy sa "región znova zmení na peklo".

 

Projekt výstavby vlakovej zastávky neďaleko Múra nárekov bol zhodou okolností zverejnený v deň, keď imám mešity al-Aksá obvinil izraelské úrady zo zničenia ôsmich hrobiek na 1400 rokov starom moslimskom cintoríne vo východnom Jeruzaleme. Cintorín chcú nahradiť verejným parkom "pre izraelských Židov".

 

Ako napísal britský denník Independent, poradca Palestínskej samosprávy pre náboženské otázky a islamské záležitosti Mahmúd Habbaš označil zničenie moslimských hrobov za dôkaz bezradnosti izraelskej politickej elity. Tú podľa neho spôsobili nedávno schválené rezolúcie Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktoré podľa Izraela spochybňujú vzťah Židov k posvätným miestam v Jeruzaleme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies