Izrael bombarduje pásmo Gazy. Zahynulo najmenej 23 ľudí vrátane 17 civilistov

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 07:30 • 2 min
Izrael bombarduje pásmo Gazy. Zahynulo najmenej 23 ľudí vrátane 17 civilistov

GAZA/JERUZALEM - Najmenej 23 ľudí bolo zabitých na území pásma Gazy pri bombardovaní izraelskou armádou, oznámili dnes palestínski predstavitelia. Židovský štát tvrdí, že je to možno len začiatok dlhej ofenzívy proti islamistickým militantom, ktorí odpaľujú rakety na územie Izraela hlbšie, než kedykoľvek predtým.

slovakia

left justify in out

Izraelčania museli v utorok bežať do krytov, keď sa pred dopadom rakiet, vystrelených hnutím Hamas z Gazy, rozozvučali sirény v obchodnej metropole Tel Aviv a vo svätom meste Jeruzalem. 
      

Militantné hnutie Hamas oznámilo, že vystrelilo raketu aj na veľké severoizraelské mesto Haifa. A hoci sa to nepotvrdilo, Izrael informoval, že raketa dopadla tiež do mesta Hadera, 100 kilometrov od Gazy, teda ďalej než v minulosti. Informácie priniesla agentúra Reuters.
      

Aj keď Izraelčania nehlásili žiadne obete, horšie vyzbrojení Palestínčania oslavovali ďaleký dopad vystrelených rakiet. Je to pre nich úspech v čase nepriateľských akcií, ktoré sa rozpútali pred troma týždňami po únose a zavraždení troch židovských tínedžerov.
      

Raketové útoky z pásma Gazy môžu viesť až k izraelskej pozemnej invázii - podľa predstaviteľov je to reálna možnosť. V husto zaľudnenom pásme Gazy počuť explózie deň aj noc, otriasajú budovami a vysielajú k oblohe stĺpy dymu. Medzi 23 zabitými Palestínčanmi je najmenej 17 civilistov vrátane piatich detí, uviedli palestínski predstavitelia. Na izraelskej strane utrpeli zranenia najmenej dvaja ľudia, oznámili zdravotníci.
      

Izrael zabil dnes skoro ráno na severe pásma Gazy vysokopostaveného miestneho vodcu militantnej skupiny Islamský džihád a tiež päť ďalších ľudí vrátane členov rodiny. Militant Háfiz Hamad, dvaja bratia a jeho rodičia boli zabití, keď bol Hamadov dom zbombardovaný pri nálete v meste Bajt Hanún v severnej časti palestínskeho pásma Gazy. V dome takisto zahynula neidentifikovaná žena. Uviedli to médiá hnutia Hamas, ktoré vládne v Gaze, a tamojšie ministerstvo vnútra.
      

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol vo vyhlásení: "Nebudeme tolerovať raketovú paľbu na naše mestá, a preto nariaďujem výrazné rozšírenie vojenských operácií proti teroristom z Hamasu a ďalším teroristickým skupinám v pásme Gazy."
      

Premiér vyzval Izraelčanov, aby sa zjednotili a "prejavili odolnosť, lebo táto operácia môže trvať dlho".

 

Izrael sa vyhráža, že ak raketové útoky neprestanú, podnikne inváziu do Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies