Izrael: Betlehem navštívil v roku 2010 rekordný počet turistov

NETKY.SK • 15 December 2010, 12:41 • 2 min
Izrael: Betlehem navštívil v roku 2010 rekordný počet turistov

Izrael: Betlehem navštívil v roku 2010 rekordný počet turistov

slovakia

left justify in out

img

Betlehem navštívil v tomto roku rekordný počet turistov a počas vianočného týždňa budú jeho hotelové izby plne obsadené. Je to konkrétny výsledok poklesu násilností na západnom brehu Jordánu počas niekoľkých uplynulých rokov.
      Je to dobrá správa v časoch, ktoré prinášajú skôr neradostnú prognózu, keďže nové izraelsko-palestínske mierové rokovania pod vedením USA uviazli v slepej uličke.
      Doteraz navštívilo tradičné rodisko Ježiša 1,4 milióna turistov a počas vianočných sviatkov ich príde ďalších 90.000, čo je výrazný nárast oproti vlaňajšku. Z údajov izraelskej vlády vyplýva, že počet návštevníkov Betlehema stabilne rok od roka stúpa.
      "Veríme, že ekonomická situácia v porovnaní s predchádzajúci rokmi je stabilnejšia a zlepšuje sa," uviedol Samiz Hazbún z betlehemskej obchodnej komory.
      Návštevníci si na vianočný týždeň rezervovali všetkých 2750 hotelových izieb a štyri ďalšie hotely sú vo výstavbe. Nárast oproti vlaňajšej sedemdesiattisícovej návštevnosti je markantný.
      Cestovný ruch je jednou z mála oblastí silnej izraelsko-palestínskej koordinácie. Izraelská armáda uviedla, že sa spojila s patriarchami a predstaviteľmi jednotlivých kresťanských cirkví, aby skoordinovala jazdy kolón automobilov do Betlehema na štedrovečernú polnočnú omšu. Cez južnú časť mesta prechádza izraelská bezpečnostná bariéra, ktorá je zdrojom sporov s jeho obyvateľmi.
      Na námestí pred Bazilikou Narodenia Pána očakávajú na Štedrý večer desiatky tisíc zahraničných turistov. Ich cesta však môže byť nepríjemná, hoci Betlehem leží blízko Jeruzalema. Jeho návštevníci však musia prejsť cez bezpečnostnú kontrolu v osem metrov vysokom bezpečnostnom múre, ktorý postavil Izrael, aby udržal palestínskych útočníkov mimo Jeruzalem, vzdialený iba päť kilometrov. Pred kontrolou sa aj v bežný deň čaká v radoch, tobôž na sviatky, kedy do Svätej zeme mieri oveľa viac veriacich.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies