Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí, v pásme Gazy začali oslavovať

NETKY.SK • 26 August 2014, 19:17 • 2 min
Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí, v pásme Gazy začali oslavovať

JERUZALEM/KÁHIRA/RAMALLÁH - Izrael a Hamas dnes oznámili, že sa dohodli na časovo neobmedzenom prímerí v pásme Gazy po siedmich týždňoch bojov, pri ktorých zomrelo vyše 2200 ľudí, prevažne Palestínčanov.

slovakia

left justify in out

Prímerie malo nadobudnúť platnosť o 19.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) a v tom čase sa v južnom Izraeli ozvali sirény varujúce pred raketovými útokmi, informovala agentúra Reuters.
     

Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že preverujú, či do Izraela dopadli nejaké rakety.
     

Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v komuniké informovalo, že Izrael súhlasil s otvorením svojich hraníc s pásmom Gazy, aby umožnil dodávky humanitárnej pomoci a materiálu potrebného na rekonštrukciu palestínskej enklávy. Uviedlo tiež, že nepriame rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi k ďalším otázkam budú pokračovať do jedného mesiaca od začatia terajšieho prímeria.
     

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás predtým v televíznom príhovore poďakoval Egyptu za sprostredkovanie trvalého prímeria a oznámil, že pôjde ruka v ruke s dodávkami potravín a liekov a pomocou pri rekonštrukcii zničeného pásma Gazy. Medzinárodné spoločenstvo a OSN vyzval, aby poskytli tieto dodávky čo možno najskôr.
     

Palestínčania v pásme Gaze oslavovali začiatok stáleho prímeria, ktoré bolo oznámené v mešitách, streľbou do vzduchu a trúbením áut. V mešitách cez amplióny informovali, že Palestínčania vyhrali vojnu s Izraelom.
     

"Nás ozbrojený odpor uspel v tom, v čom arabské armády neuspeli," uviedol hovorca Hamasu Sami abú Zuhrí. Dodal, že "tento obliehaný slabý národ porazil tú najsilnejšiu... armádu na Blízkom východe a zničil odstrašujúcu silu nepriateľa a povesť jeho armády, že nemôže byť nikdy porazená".
     

Vyjednávači v Káhire však uviedli, že stále čakajú na definitívne podpísanie dohody o prímerí, napísala agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona