Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí! Boje si vyžiadali takmer 250 obetí a tisícky zranených

NETKY.SK • 21 Máj 2021, 16:01 • 2 min
Izrael a Hamas sa dohodli na prímerí! Boje si vyžiadali takmer 250 obetí a tisícky zranených

GAZA – Izrael ukončil vo štvrtok večer útoky v pásme Gazy. Izraelský bezpečnostný kabinet schválil zastavenie paľby v najnovšom konflikte s členmi z radikálneho hnutia Hamas.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom izraelské médiá. Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua potvrdil, že bezpečnostný kabinet jednomyseľne schválil prímerie v Gaze.

​Vo vyhlásení úradu sa uvádza, že ministri súhlasili s "prijatím egyptskej iniciatívy" a vyhlásením dvojstranného prímeria bez akýchkoľvek podmienok. Táto dohoda "nadobudne platnosť v hodinu, ktorá bude stanovená neskôr".

 

Obe strany konfliktu sa dohodli na prímerí

Predstavitelia rezortu obrany na zasadnutí bezpečnostného kabinetu prezentovali prítomným ministrom úspechy Izraela v operácii Strážca hradieb, pričom niektoré z nich označili za "bezprecedentné".

 

Ako uviedli izraelské médiá, Izrael pozastavil streľbu v piatok o 2:00 hodine ráno. Agentúra Reuters píše, že hovorca hnutia Hamas potvrdil uzavretie prímeria s tým, že bude "vzájomné a simultánne". Podľa arabských médií však ostreľovanie pokračovalo aj po prijatí prímeria. 

 

Rokovanie izraelského bezpečnostného kabinetu zvolal na štvrtok večer predseda vlády Netanjahu. Izraelské médiá už vopred avizovali, že okrem vyhodnotenia operácie izraelskej armády proti radikálom v pásme Gazy bude rokovanie venované aj možnosti vyhlásenia jednostranného prímeria.

 

Ešte počas včerajšieho dňa pritom izraelský minister obrany Benny Ganc avizoval, že je pripravený pokračovať vo vojenskej operácii na západnom brehu Jordánu. 

 

Prečítajte si tiež: Po nedeľňajších izraelských útokoch zahynulo viac, ako 40 ľudí. Boje pokračujú aj dnes

 

Vyhosťovanie Palestínčanov za múr

Konflikt medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa vyhrotil po vyhláseniach izraelskej vlády o vysťahovaní niekoľkých palestínskych rodín z predmestia Šajch Džarrá vo východnom Jeruzaleme.

 

Následne došlo k stretom s políciou. Toto napätie prerástlo v konflikt, ktorý trval 11 dní. Hnutie Hamas spustilo raketové útoky na Izrael. Od 10. mája vystrelili radikáli z pásma Gazy na Izrael celkom 4340 rakiet, približne 640 z nich pritom dopadlo na územie palestínskej enklávy. Izraelský mobilný systém protiraketovej obrany Železná kupola zachytil asi 90 percent týchto rakiet.

 

Izrael ohlásil 12 obetí útokov, pričom najmenej 50 ľudí utrpelo zranenia. Pri raketových útokoch zo strany Izraelu bolo zabitých 233 Palestínčanov, medzi obeťami sú aj ženy a 65 detí. Zranených bolo asi 1900 ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Peking ponúkol vakcíny a finančnú pomoc ľuďom v Pásme Gazy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies