Izolovať rozvody tepla musia aj vlastníci a správcovia verejných budov

NETKY.SK • 21 September 2015, 12:52 • 2 min
Izolovať rozvody tepla musia aj vlastníci a správcovia verejných budov

BRATISLAVA - Povinnosť opatriť vhodnou tepelnou izoláciou rozvody tepla a teplej vody v budovách sa týka aj vlastníkov, respektíve správcov verejných budov. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe k návrhu vyhlášky, ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na tepelnú izoláciu rozvodov tepla a teplej vody. Vyhláška by mala byť účinná od 1. novembra 2015.

slovakia

left justify in out

Vlastník dotknutej budovy však môže požiadať Ministerstvo hospodárstva SR o odklad splnenia tejto povinnosti o dva roky, ak preukáže, že pripravuje alebo realizuje projekt opatrení na dosiahnutie efektívnosti pri používaní energie vo väčšom rozsahu ako ustanovuje zákon o energetickej efektívnosti.

 

V zákone o energetickej efektívnosti je ustanovená povinnosť opatriť vhodnou tepelnou izoláciou rozvody tepla a teplej vody v budovách s úžitkovou plochou nad 1000 štvorcových metrov, ktoré sú vybavené ústredným teplovodným vykurovaním alebo so spoločnou prípravou teplej vody. Uvedenú povinnosť je potrebné splniť do 31. decembra 2015.

Zníženie strát na rozvodoch v budovách bude mať podľa rezortu hospodárstva pozitívny dosah na spotrebiteľov znížením nákladov za teplo, ako aj pre dodávateľov teplej vody, ktorí doposiaľ nemohli ovplyvniť straty v rozvodoch teplej vody v budovách a podľa platných predpisov v oblasti regulácie sieťových odvetví boli znevýhodňovaní.

 

"Z dôvodu optimalizácie dodávky teplej vody je nanajvýš vhodné, aby izoláciu rozvodov realizovali aj vlastníci budov, ktorým zákon túto povinnosť neukladá, ale sú zásobovaní z rovnakého tepelného okruhu ako vlastníci, ktorých sa táto povinnosť týka," zdôraznilo MH SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies