Životnú úroveň únie dobiehame najrýchlejšie spomedzi krajín V4

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:24 • 2 min
Životnú úroveň únie dobiehame najrýchlejšie spomedzi krajín V4

Životnú úroveň únie dobiehame najrýchlejšie spomedzi krajín V4

slovakia

left justify in out

img

Životná úroveň na Slovensku rastie najrýchlejšie spomedzi krajín V4. "Po rozdelení ČSFR bola životná úroveň Slovákov z pohľadu ukazovateľa hrubého domáceho produktu podstatne horšia ako u českých susedov. Kým Slováci pred 10 rokmi dosahovali iba o niečo viac ako polovicu zo súčasného priemeru EÚ, tak v prípade Česka to bolo až necelých 70 %. Slováci sa však k priemeru približujú čoraz viac a v rokoch 2008 a 2009 dosahovali 72 % zo životnej úrovne EÚ," vysvetlila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
      V rámci krajín V4 sú na tom v súčasnosti lepšie ako Slováci iba Česi, ktorých životná úroveň dosahuje 80 % z priemeru EÚ. Za nami naopak zaostávajú Maďari (63 % z priemeru EÚ) a ešte výraznejšie Poliaci (61 % z priemeru EÚ). "Slovensko si však prvenstvo v rámci V4 rozhodne zaslúži z pohľadu najrýchlejšieho približovania k európskemu priemeru. Za posledných 13 rokov sme si polepšili o viac ako 20 bodov, Poliaci o 14 bodov, Maďari o 10 bodov a Česi len o niečo cez 7 bodov," zdôraznila Sadovská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona