Živočíšna výroba môže riešiť nezamestnanosť na vidieku

NETKY.SK • 18 November 2010, 12:43 • 2 min
Živočíšna výroba môže riešiť nezamestnanosť na vidieku

Živočíšna výroba môže riešiť nezamestnanosť na vidieku

slovakia

left justify in out

Zastaviť dlhoročný pokles počtov hovädzieho dobytka na Slovensku sa podľa informácií štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Csicsaia musí podariť bez ohľadu na to, aká je súčasná ekonomická situácia. "MPRV SR a aj ja osobne urobíme všetko preto, aby stavy nielen hovädzieho dobytka, ale vôbec živočíšnej výroby na Slovensku rástli," uviedol pre TASR Csicsai.
"Som presvedčený o tom, že živočíšna výroba je nadstavbou v poľnohospodárstve - môže a mala by aj riešiť nezamestnanosť na vidieku. Netreba zabúdať na to, že živočíšna výroba je pracovná príležitosť na 365 dní v roku, aj cez sviatky, aj cez víkendy," konštatoval.
Zastaviť pokles počtov zvierat na Slovensku sa podľa štátneho tajomníka podarí. "Myslím si, že je to len otázka chcenia," domnieva sa Csicsai. MPRV je tu na to, "aby obyvateľstvu vysvetlilo súvislosti a aby nejakými projektmi dokázalo presvedčiť vládu, že financie, ktoré budú vynaložené na živočíšnu výrobu, sa vrátia cez zamestnanosť, cez znížené náklady vynaložené na sociálne zabezpečenie respektíve na úrady práce".
"Myslím si, že by sme sa mali nejakým spôsobom vrátiť prinajmenšom do obdobia spred desiatich a viac rokov, keď takmer pri každom dome na dedine mala každá rodina nejakú vedľajšiu výrobu," povedal.
Mať nejakú štandardnú prácu a popritom mať ešte možnosť privyrobiť si je podľa neho jedna z foriem prežitia vidieka. "Nie je to nič nové pod slnkom, fungovalo to už aj za predchádzajúceho režimu a myslím si, že to funguje aj v západnej Európe," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies