IVO: O migrácii a utečencoch na Slovensku musí vzniknúť vecná diskusia

NETKY.SK • 13 December 2016, 16:58 • 2 min
IVO: O migrácii a utečencoch na Slovensku musí vzniknúť vecná diskusia

BRATISLAVA – Na pôde Inštitútu pre verejné otázky (IVO) predstavili dnes nová knihu s názvom Otvorená krajina alebo nedobytná pevnosť? Slovensko, migranti a utečenci. Jej editori Grigorij Mesežnikov a Miroslava Hlinčíková sa snažia poukázať na tému migračnej krízy v Európe, ale najmä na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"EÚ doteraz nedokázala nájsť konsenzus v otázke migračnej krízy, ktorá tu je už vyše jeden a pol roka," upozornil na tento šéf IVO Mesežnikov. Hlavnou ambíciou tvorcov knihy je, aby sa na Slovensku vytvorila vecná diskusia o téme migrácia a utečenci. Zdôraznil tiež, že Slovensko malo šancu ukázať, aký postoj má k určitým ideovým témam, ako je napríklad práve téma imigrácie a utečencov. Z výsledkov dvoch eurobarometrov je zrejmé, že Slovensko je výrazne protiimigračne naladené, čo podľa neho nie je dobrá vizitka.

 

Podľa jeho slov, od septembra 2015, keď sa v EÚ začala migračná kríza, bolo možné sledovať, ako sa k danej oblasti stavajú jednotlivé politické spektrá. „Postoje k utečeneckej kríze môžu byť faktorom pre zvýšenie preferencií jednotlivých politických strán. Iba jediná politická strana mala postoj solidarity voči migrantom. Prezident Kiska zaujal solidaritu a promigrantskú politiku a v súčasnosti je najdôveryhodnejším politikom na Slovensku. Vyvrátil tým všeobecný názor, že promigrantský postoj bude mať za následok automatické zníženie preferencií a popularity,“ povedal Mesežnikov. „Slovensko je stále predsedajúcou krajinou Rady EÚ, a preto musí voči celej európskej spoločnosti zaujať zodpovedné stanovisko a bude musieť participovať na spoločnom európskom riešení témy migrácia a utečenci. Nebude možné sa od tejto témy nejakým spôsobom dištancovať,“ upozornil.

 

Výskumníčka Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) Alena H. Chudžíková, ktorá sa v rámci knihy venovala obrazu utečencov v médiách na Slovensku, spomenula tragédiu, ktorá sa stala na slovensko-rakúskych hraniciach a počas ktorej v dodávke zahynulo 71 utečencov. „Politické názory na Slovensku boli od začiatku voči migračnej kríze veľmi negatívne. Médiá a politici mali spoločné to, že sa utečenecká kríza prirovnávala k prílivom, vlnám na mori,“ povedala Chudžíková. Podľa jej slov sa v našej spoločnosti ťažko formuluje empatia a porozumenie voči utečencom. „Absolútne chýbal hlas utečencov, ktorí sú tu, alebo prišli na Slovensko. Nedostali vôbec priestor na vyjadrenie,“ uzavrela.

 

Riaditeľka CVEK Elena Gallová Kriglerová, ktorá sa v súčasnosti venuje téme práv detí z prostredia menšín, sa v knihe snaží priniesť pohľad na integráciu migrantov na Slovensku, jej princípy, úskalia najmä v oblasti trhu práce, vzdelávania a kultúry. „Slovenský trh práce je nastavený voči migrantom. Je tu veľká spleť zákonov, ktoré komplikujú ich život na Slovensku,“ upozornila Kriglerová. Podľa jej slov existuje aj množstvo prekážok pre vzdelávanie detí migrantov a utečencov na slovenských školách.

 

Na knihe, ktorá je rozdelená do šiestich kapitol, okrem Mesežnikova a Hlinčíkovej spolupracovali aj Zuzana Bargerová, Vladimír Baláž, Katarína Karasová, Elena Gallová Kriglerová, Martina Sekulová a Alena H. Chudžíková.

 

Podľa šéfa IVO, je nutné, aby sa táto téma dostala do povedomia najmä mladých ľudí. „Kniha je verejne prístupná na stiahnutie na internetovej stránke IVO. Bude rozdávaná najmä stredoškolským študentom. Školy majú veľký záujem o diskusie, najmä o migračnej téme, keďže študenti majú o nej veľmi málo informácií,“ vysvetlil Mesežnikov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies