Iveta Radičová to povedala jasne. Štát zlyháva v riadení pandémie

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 06:45 • 2 min
Iveta Radičová to povedala jasne. Štát zlyháva v riadení pandémie

BRATISLAVA – Bývalá premiérka Iveta Radičová zdôraznila, že ak sa chceme ako krajina dostať z nepriaznivej spoločenskej a pandemickej situácie, musíme jasne pomenovať problém.

slovakia

left justify in out

Expremiérka a sociologička Iveta Radičová to uviedla v televízii RTVS v relácii O 5 minút 12. Podľa profesorky je nevyhnutné, aby vláda ukončila vzájomné obviňovanie sa a zapracovala na riešeniach, ktoré by obnovili dôveru ľudí v protipandemické opatrenia.

 

Treba ukončiť spory vo vláde

Zároveň vyzdvihla dôležitosť jasnej, zrozumiteľnej slušnej komunikácie vládnych predstaviteľov s občanmi.

 

„Keď dnes hovoríme, že sme investovali do riešenia pandémie za minulý rok 4,6 miliardy eur, je to vysoká suma. Ale keď zároveň musíme konštatovať, že to nevedie k pozitívnym výsledkom, tak sa treba dohodnúť, v čom je problém, dohodnúť sa na riešeniach, a hlavne s občanmi komunikovať ako s dospelými ľuďmi a hovoriť jasne, zrozumiteľne a slušne, čo máme robiť," uviedla Radičová.

 

img

 

Vyzvala na ukončenie nezmyselných hádok a konfliktov, keďže poučením z minulosti je, že nikam nevedú.

 

Zdôraznila, že hľadanie a označovanie vinníkov ničomu neprospieva. Treba nájsť zhodu v tom, že máme problém, a priamo a otvorene ho pomenovať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Saková: Neprofesionáli, ktorí riadia našu krajinu, priniesli skazu a zúfalstvo

 

Dva nosné problémy

Je presvedčená, že by pomohlo okamžité formulovanie riešenia pre dva nosné problémy. Jedným z nich je, zastavenie šírenie koronavírusu v spoločnosti, pričom tento návrh už experti predstavili.

 

Zároveň treba zabezpečiť, avšak nielen kontrolami a sankciami, ale aj benefitmi, aby ľudia opäť nadobudli dôveru vo vládne pokyny.

 

"A hlavne, aby ich boli objektívne schopní dodržiavať," poznamenala Radičová. Slovensko podľa sociologičky pandémiu nezvláda.

 

Prečítajte si tiež: Strana SaS nepodporí tvrdý lockdown, Kollár je na tom zrejme podobne

 

Markantné zlyhania

Poukázala na skutočnosť, že odborníci prichádzajú s riešeniami, ktoré sa opierajú o skúsenosti iných krajín, tie však nie sú aplikované.

 

„Zlyhanie je markantné a očividné," skonštatovala Radičová. Za nesprávny spôsob boja proti pandémii koronavírusu označila dlhodobo kritizované celoplošné testovanie.

 

img

 

Za obrovský problém považuje prehlbovanie sociálnych rozdielovnedostatočnú štátnu podporu. Situácii tiež neprospieva ani výrazný pokles v politickej kultúre.

 

Bývalá politička prízvukovala potrebu vakcinácie a tiež investovania do výroby vakcín. Pripomenula, že Slovensko bolo v minulosti vo výrobe vakcín úspešné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies