IVANKA PRI DUNAJI: Mládež si uctila pamiatku Štefánika

NETKY.SK • 3 Máj 2011, 11:52 • 2 min
IVANKA PRI DUNAJI: Mládež si uctila pamiatku Štefánika

IVANKA PRI DUNAJI: Mládež si uctila pamiatku Štefánika

slovakia

left justify in out

img

Výročie tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika si dnes pripomenuli účastníci 21. ročníka Vlasteneckej pochôdzky po slovenskom juhu. Tradične sa koná v Šamoríne, Dunajskej Lužnej a Ivanke pri Dunaji v réžii Matice slovenskej a miestnych samospráv.
      Na pietnej spomienke 92. výročia smrti M. R. Štefánika pri jeho múzeu a Mohyle v Ivanke pri Dunaji sa zúčastnili predovšetkým žiaci zo základných škôl, ktoré nesú Štefánikovo meno. Účastníci pochôdzky prijali vyhlásenie, ktoré okrem zdôraznenia dejinného slovenského i európskeho významu osobnosti M. R. Štefánika adresuje povzbudenie slovenskej reprezentácii na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
      M. R. Štefánik bol významným slovenským dejateľom, vedcom, bádateľom i cestovateľom, francúzskym generálom, ktorý sa výraznou mierou podieľal na formovaní československých légií. Bol kľúčovou osobnosťou pri zrode Československej republiky, ktorá vznikla po zániku Rakúska-Uhorska. Pri prvom návrate do slobodnej vlasti 4. mája 1919 tragicky havaroval na lietadle pri obci Ivanka pri Dunaji.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies