Ivana Gašparoviča prijala švajčiarska spolková prezidentka

NETKY.SK • 11 September 2012, 06:49 • 2 min
Ivana Gašparoviča prijala švajčiarska spolková prezidentka

Ivana Gašparoviča prijala švajčiarska spolková prezidentka - Politika Prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča prijala na pôde svojej rezidencie v Manor Lohn v meste Kehrsatz neďaleko Bernu s najvyššími poctami spolková prezidentka Švajčiarskej k

slovakia

left justify in out

img

Prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča prijala na pôde svojej rezidencie v Manor Lohn v meste Kehrsatz neďaleko Bernu s najvyššími poctami spolková prezidentka Švajčiarskej konfederácie Eveline Widmer-Schlumpfová. "Je mojím potešením, že som mohol Vašu krajinu navštíviť ako historicky prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky. Mojím cieľom je ešte viac rozšíriť súčasnú dobrú úroveň našich vzájomných vzťahov so Švajčiarskom," konštatoval Ivan Gašparovič. Podľa neho za kľúčové považujeme rozšírenie našej obchodnej výmeny a investícií. "Máme veľký záujem o spoluprácu vo vede, výskume a inováciách, v ktorých patríte k absolútnej svetovej špičke," uviedol slovenský prezident.
      Spolu s hlavou štátu do Švajčiarska na oficiálnu návštevu pricestovali aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Aj ich účasť spolu s predstaviteľmi slovenskej vedy a univerzít by mala prispieť k posilneniu spolupráce v oblasti vedy, techniky a inovácií.
      Podľa Ivana Gašparoviča v ostatných šiestich rokoch sme zaznamenali kontinuálny nárast vzájomnej obchodnej výmeny. "Na druhej strane nemôžeme byť spokojní s obratom v roku 2011 na úrovni len 870 miliónov eur, čo je v porovnaní s výmenou SR s ostatnými krajinami regiónu slabý výsledok."
      Švajčiarsko je v poradí zahraničných investorov na Slovensku na 14. mieste. Švajčiarska prezidentka zdôraznila význam vedy a výskumu pre rozvoj krajiny a preto privítala záujem slovenskej strany o organizáciu spoločného inovačného fóra Swissness 2012 v októbri v Bratislave. "Švajčiarsko môže prispievať svojou úrovňou odborného vzdelávania, ktoré je na vysokej úrovni," konštatovala Eveline Widmer-Schlumpfová.
      Hlava štátu počas rozhovorov so svoju švajčiarskou hostiteľkou zdôraznila, že "inovácie považujeme za kľúčový nástroj zabezpečenia konkurencieschopnosti našej ekonomiky." Aj z tohto dôvodu, podľa slov Ivana Gašparoviča, sme sa rozhodli uskutočniť spoločné slovensko-švajčiarske inovačné fórum za účasti expertov z oboch krajín z oblasti vedy, výskumu, štátnej správy a podnikovej sféry. Prvé takéto fórum sa uskutoční dnes v Berne a ďalšie o mesiac v Bratislave.
      Prezident Gašparovič vysoko ocenil aktivity Švajčiarska na vyrovnanie hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi "starými" a "novými" členmi Európskej únie. V podmienkach SR ide o pomoc cez Švajčiarsky finančný mechanizmus. Od podpísania dohody v roku 2007 sme pripravili 22 rozvojových projektov, pričom sme využili plných 100 % pridelených prostriedkov asi 47 miliónov eur. Ivan Gašparovič pred švajčiarskou prezidentkou uviedol, že " Slovenská republika citlivo vníma rozhodnutie švajčiarskej vlády z apríla tohto roka o obmedzení pobytových povolení pre občanov 8 krajín EÚ, vrátane SR, formou zavedenia kvót." Ako slovenský prezident dodal, "považujeme za nespravodlivé, že našu krajinu vydeľujete spomedzi ostatných členov EÚ." V reakcii prezidentka Widmer Schlumpfová konštatovala, že Švajčiarsko si váži slobodu pohybu osôb v únii, no vzhľadom na 22 % cudzincov žijúcich vo Švajčiarsku sa jej krajina týmito kvótami bráni pred ďalšími imigrantmi zo zahraničia.
      Prezidenti Slovenskej republiky a Švajčiarska sa rozprávali aj o súčasnej situácii v eurozóne a o nutnosti zachovania eura. Obaja štátnici sa dotkli aj témy podpory cestovného ruchu, na ktorého rozvoj majú Slovensko i Švajčiarsko ideálne predpoklady. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona