Ivan Korčok vo svojom vyjadrení Trumpa nešetril. Pozrite si, ako vníma celú situáciu okolo násilností v budove Kapitolu

NETKY.SK • 7 Január 2021, 07:39 • 2 min
Ivan Korčok vo svojom vyjadrení Trumpa nešetril. Pozrite si, ako vníma celú situáciu okolo násilností v budove Kapitolu

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) očakáva, že americké inštitúcie zvládnu vzniknutú situáciu v Kapitole v duchu právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Vo svojom statuse na sociálnej sieti tým reagoval na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko demonštrantov podporujúcich končiaceho prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa a zomreli štyria ľudia. 

 

Valášek dianie v Kapitole nepovažuje za puč

Korčok zdôraznil, že zodpovednosť za vzniknutú situáciu má v rukách práve Trump. Podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) a predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáša Valáška (Za ľudí) ide o škandál, no za prevrat to nepovažuje. Ako napísal na sociálnej sieti, násilie neuspeje, pokiaľ sa proti legitímnej vláde neotočia silové zložky.

 

"Ozajstnou obeťou dnešného dňa - ktorý je len vrcholom posledných štyroch rokov - bude Republikánska strana. Ľudia ako Mitt Romney či Susan Collins nepatria do tej istej strany ako Trump. Ak si Republikáni neporadia rýchle s fašistickým krídlom okolo odchádzajúceho prezidenta tak ich strana skončila. Časť si ukradne Trump a časť pôjde vlastnou cestou. 167 rokov histórie hore komínom. Bravó Trump," skonštatoval Valášek.

 


„USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná,“ uviedol Korčok. Dianie v americkom Kongrese sleduje s veľkým znepokojením.

 

Súvisiaci článok: Budova Kapitolu je zabezpečená, polícii sa po troch hodinách podarilo dostať situáciu pod kontrolu

 

Valášek priblížil, že ozajstnou obeťou tohto dňa je Republikánska strana. „Ak si republikáni neporadia rýchle s fašistickým krídlom okolo odchádzajúceho prezidenta, tak ich strana skončila. Časť si ukradne Trump a časť pôjde vlastnou cestou. 167 rokov histórie pôjde hore komínom. Bravó Trump,“ konštatoval.

 

 

Dôležité podľa neho bude, čo urobia protestujúci 7. januára a hlavne deň po inaugurácii prezidenta Joe Bidena.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová sa vyjadrila k udalostiam v americkom Kongrese, jej slová by si mali zobrať mnohí k srdcu

 

Trump vyburcoval nahnevaný ľud
Násilné protesty v Kapitole začali krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode.

 

Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia jeho Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov.

 

img

 

Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, keď mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

 

Mohlo by vás zaujímať: Podporovatelia Donalda Trumpa obsadili budovu Kapitolu, kde rokoval Kongres. Zasahovať musí aj Národná garda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona