Ivan Korčok: Sme pripravení na otvorený dialóg s Ruskom

NETKY.SK • 8 Január 2022, 08:24 • 2 min
Ivan Korčok: Sme pripravení na otvorený dialóg s Ruskom

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok uviedol v piatok na virtuálnom rokovaní so šéfmi diplomacie členských krajín NATO, že otvorený dialóg s Ruskom musí sprevádzať aj bezodkladná deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

Korčok rokoval so šéfmi diplomacií členských krajín NATO o situácii na Ukrajine a ďalších otázkach európskej bezpečnosti. Hlavnou témou rokovania boli prípravy zasadnutia Rady NATO-Rusko, ktoré sa uskutoční 12. januára v Bruseli. Spojenci budú rokovať s Ruskom v tomto formáte po viac ako dvoch rokoch.

 

img

 

„Dlhodobo sa zasadzujem o to, aby Slovensko a aj Aliancia mali s Ruskou federáciou vzťahy založené na otvorenom dialógu a vzájomnom rešpekte a vzťahy zbavené predsudkov a konfrontácie. Preto vítam, že sa nám z iniciatívy NATO podarilo po viac ako dvoch rokoch dohodnúť na usporiadaní spoločného rokovania s Ruskom. Na tieto rokovania ideme ako spojenci, ktorí majú spoločný záujem na zlepšení bezpečnostnej situácie na východnej hranici Aliancie a ktorí sa zároveň vedia spoločne postaviť za hodnoty a princípy založené na rešpektovaní medzinárodného práva a našich záväzkov. A to znamená aj bezpečnosť a stabilitu našich partnerov, ako je Ukrajina a Gruzínsko, a ich možnosť slobodne a suverénne sa rozhodovať o svojej budúcnosti," uviedol minister Korčok.

 

Na zasadnutí Rady NATO-Rusko sa bude diskutovať aj o návrhu Ruskej federácie na vypracovanie dohody s NATO o bezpečnostných zárukách. „Pri takýchto príležitostiach sa ukazuje, aké veľmi dôležité je pre nás členstvo v NATO a vzájomná koordinácia s našimi spojencami. Som presvedčený, že otvorený dialóg je dnes najlepšou cestou na vyjasnenie si vzájomných pozícií a hľadanie riešení, ktoré prispejú k deeskalácii napätia. Zároveň chcem opätovne zdôrazniť, že v týchto rozhovoroch budeme vychádzať z princípov, ktoré tvoria základ našej slovenskej a európskej bezpečnosti – vrátane rešpektovania medzinárodného práva a záväzkov, ktoré sme na seba ako členovia medzinárodného spoločenstva prijali," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

 

img

 

Zasadnutie Rady NATO-Rusko 12. januára 2022 v Bruseli sa uskutoční v rámci série ďalších medzinárodných rokovaní o otázkach európskej a transatlantickej bezpečnosti, a to bilaterálnych rozhovorov o strategickej stabilite medzi Spojenými štátmi a Ruskou federáciou 10. januára 2022 v Ženeve a zasadnutia Stálej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) 13. januára 2022 vo Viedni.

 

Prečítajte si: Milan Krajniak sa chce dohodnúť na rodičovskom bonuse, peniaze naň sú

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies