Ivan Korčok si v Paríži pripomenul diplomata Osuského

NETKY.SK • 10 Jún 2021, 08:57 • 2 min
Ivan Korčok si v Paríži pripomenul diplomata Osuského

PARÍŽ - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok si v Paríži pripomenul sté výročie nadviazania diplomatických stykov medzi Československom a Francúzskom.

slovakia

left justify in out

O dobré vzťahy sa pričinil práve diplomat a politológ Štefan Osuský, ktorý sa stal prvým vyslancom prvej ČSR vo Francúzsku. 

 

img

 

Štefan Osuský

Rodák z Brezovej pod Bradlom, ktorý v USA vyštudoval a pracoval v advokátskej kancelárii v Chicagu, pôsobil aj ako funkcionár slovenských krajanských spolkov. V máji 1916 bol vyslaný ako zástupca Slovenskej ligy v Amerike za Masarykom do Londýna, potom do Paríža, kde nadviazal spoluprácu s Edvardom Benešom a Milanom Rastislavom Štefánikom.

 

Výrazne podporil vznik Československej národnej rady v roku 1916 a pôsobil aj v Národnom výbore česko-slovenskom počas prvej svetovej vojny. Koncom októbra 1918 sa zúčastnil na rokovaní zástupcov domáceho a zahraničného odboja v Ženeve o budúcej podobe štátu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo Francúzsku situáciu komplikuje indický variant koronavírusu. Naruší dovolenkovú sezónu?

 

Po vzniku ČSR bol veľvyslancom v Londýne a následne v Paríži. Novovzniknutú republiku zastupoval v roku 1919 na Parížskej mierovej konferencii a za Česko-Slovensko, ako veľvyslanec v Londýne spolu s ministrom zahraničných vecí Benešom, podpísal v júni 1920 aj Trianonskú mierovú zmluvu.

 

Spomienkové podujatie

Korčok pri tejto príležitosti otvoril spomienkové podujatie venované Štefanovi Osuskému v priestoroch niekdajšej diplomatickej misie Československej republiky, kde vyslanec Osuský dlhé roky pôsobil, ako aj výstavu venovanú jeho osobe. Osuský odovzdal poverovacie listiny francúzskemu prezidentovi Alexandrovi Millerandovi v januári 1921, veľvyslancom bol až do roku 1940. Osuský francúzskej hlave štátu vtedy povedal, že chce, aby obe krajiny spolupracovali na vydobytí mieru, slobody a práva.

 

img

 

"Práve pred sto rokmi bol do funkcie vyslanca prvej ČSR v Paríži uvedený Slovák Štefan Osuský. Pri tejto príležitosti som sa dnes v budove, kde pracoval  zúčastnil spomienkového podujatia a výstavy venovaného jeho osobe," napísal Korčok na sociálnej sieti.

 

Pri tejto príležitosti otvorená výstava pozostáva z desiatich panelov, ktorých obsahom sú fotografie a dobové materiály so stručným popisom. Po predstavení v pôvodných priestoroch bude trvalo umiestnená v Sále Osuského na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Paríži.

 

img

 

Korčokova návšteva vyvrcholila  vystúpením súboru Janoska Ensemble v parížskom kostole La Madeleine. "Veľmi sa teším, že sme mohli takýmto vynikajúcim spôsobom odreprezentovať Slovensko prostredníctvom výnimočných umelcov," dodal Korčok.

 

Prečítajte si: Slovensko chce prispieť k deeskalácii konfliktu na Blízkom východe, vyzýva na primeranosť pri použití sily



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona