Ivan Korčok: EÚ sa už musí pohnúť od úvah ku konkrétnym riešeniam problémov

NETKY.SK • 31 Január 2018, 06:57 • 2 min
Ivan Korčok: EÚ sa už musí pohnúť od úvah ku konkrétnym riešeniam problémov

PARÍŽ - Francúzsko vnímame ako veľmi dôležitého partnera Slovenskej republiky, a to tak na európskej úrovni, ako aj bilaterálne.

slovakia

left justify in out

Korčok dodal, že "nás o tom presviedča 25 rokov úspešnej spolupráce, ktorá sa za ostatné desaťročie opiera o strategické partnerstvo, dohodnuté a podpísané počas návštevy slovenského premiéra Roberta Fica v Paríži v septembri 2008".

 

Dnes podľa Korčokových slov vedieme s Parížom prakticky najkonkrétnejší dialóg na reformu EÚ. "Je mnoho vecí, v ktorých sa zhodneme a na ktoré máme rovnaké alebo veľmi podobné názory. To však neznamená, že vo všetkom bez výhrad súhlasíme. Francúzsko je však vo významnej miere motorom zmien v Európe a my uznávame, že je potrebné pohnúť sa od úvah ku konkrétnym riešeniam problémov," vysvetlil Korčok.

 

Diskusia o budúcnosti EÚ musí podľa neho "konečne pokročiť, lebo už od čias britského referenda sľubujeme riešenia, a stále ich odkladáme – hoci aj z objektívnych dôvodov, ako sú voľby v mnohých krajinách EÚ". Podľa Korčoka prioritné teraz musí byť presvedčiť občanov, že "sme schopní vyviesť EÚ z krízy".

 

V otázke migrácie a postoja SR a štátov V4 k povinným kvótam na prerozdelenie utečencov Korčok uviedol, že "plne rešpektujeme princíp solidarity v rámci EÚ a sme pripravení prispieť k riešeniu problému. (...) Musíme ale hľadať také riešenie, ktoré naozaj pomôže a nenapácha škody. Model, v ktorom väčšina štátov únie prehlasuje menšinu a bude chcieť nanútiť neprijateľné riešenia, povedie k zbytočnému vytváraniu nových deliacich čiar v Európe a v konečnom dôsledku k ujme nás všetkých. Slovensko je solidárne – ukázali sme to finančnými príspevkami, ale ponúkame aj koncept pomoci, ktorý sa osvedčil v spolupráci s Rakúskom v Gabčíkove," uviedol Korčok.

 

Pracovné konzultácie s ministerkou pre európske záležitosti Francúzska využil štátny tajomník Korčok na pripomenutie historických výročí v roku 2018, okrem iného 100 rokov od vzniku Československa, pri ktorom Francúzsko zohralo kľúčovú úlohu. Z tohto dôvodu sa na stretnutí s Nathalie Loiseauovou zúčastnil aj štátny tajomník pre európske záležitosti Úradu vlády Českej republiky Aleš Chmelař.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies