Ivan Korčok chce, aby rezort diplomacie pomáhal slovenským firmám presadiť sa v zahraničí

NETKY.SK • 29 September 2020, 17:22 • 2 min
Ivan Korčok chce, aby rezort diplomacie pomáhal slovenským firmám presadiť sa v zahraničí

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) chce, aby rezort diplomacie pomáhal slovenským firmám presadiť sa v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie sa tak vyjadril v rozhovore pre agentúru SITA pri príležitosti slávnostného otvorenia 3. ročníka spoločných študijných programov slovenských a ukrajinských univerzít, ktoré sa konalo v priestoroch Vysokej školy ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave (VŠEMvs).
 

Dvere pre biznis
„My potrebujeme konkrétne zadanie z biznis sektora. Máme sieť našich zastupiteľstiev po celom svete a tie majú odo mňa jasnú inštrukciu - robiť všetko pre to, aby sme otvárali dvere pre biznis,“ zdôraznil minister. Práve projekt spoločného slovensko-ukrajinského magisterského programu vníma ako príklad takejto situácie.

 

„Pred troma rokmi bol jeden telefonát od pána Lelovského, riaditeľa digitálnej koalície, a dnes tu vedľa nás stoja študenti z Ukrajiny, ktorí tu mohli študovať, možno tu založia svoj biznis a rodiny. Takto si vieme pomôcť,“ dodal Korčok.

Na ministerstve taktiež pripravujú projekty, ktoré by mali pomôcť slovenským podnikateľom. Raz mesačne chcú organizovať inovačný deň, na ktorom sa budú môcť slovenské firmy predstaviť medzinárodnej komunite. „Inovačné firmy, malé start-upy, ktoré nemajú peniaze na to, aby cestovali po svete, tak ich spojíme s medzinárodnou komunitou na Slovensku,“ vysvetlil.

 

Vypočujte si môj dnešný rozhovor s Braňom Závodským.

Uverejnil používateľ Ivan Korčok Utorok 29. septembra 2020


Prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský priblížil, že projekt začínal so štyrmi študentami. V aktuálnom ročníku je 18 žiakov, ktorí dnes na Slovensku študujú.

 

Tí sa dnes aktívne učia po slovensky a praxujú vo firmách. „Som veľmi rád, že tie firmy, ktoré sa do toho projektu prihlásili, aj zotrvali. Kvalita tých študentov je oveľa vyššia ako po minulé roky a aj na Ukrajine je o projekt vysoký záujem. Máme výbornú príležitosť získavať naozaj špičkových študentov,“ povedal.

 

Nové pracovné povolenia
Lelovský priblížil aj úskalia slovensko-ukrajinských legislatívnych vzťahov. „Máme komplikácie ohľadom získavania nových pracovných povolení. Zmena účelu pobytu zo štúdia na prácu znamená, že oficiálne počas tej doby nemôžu byť zamestnaní, čo im komplikuje život, lebo logicky potrebujú zarábať, aby mohli prežiť,“ vysvetlil. Súčasťou projektu je po absolvovaní štúdia aj dvojročná pracovná zmluva vo firme, kde študenti praxovali.

Pilotný slovensko-ukrajinský magisterský študijný program začal podpisom zmluvy v Charkove 12. februára 2018. Rezort diplomacie na ňom spolupracuje spoločne s IT Asociáciou Slovenska (ITAS) a VŠEMvs.

 

Zameriava sa na vysokokvalifikované pozície programátorov, systémových inžinierov či dátových analytikov. ITAS s pomocou Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Kyjeve aj vďaka založeniu Slovensko-ukrajinského centra nadväzuje spoluprácu s tamojšími univerzitami a motivuje študentov k štúdiu na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies