Ivan Kmotrík: Na Tehelnom poli môže byť štadión, ale aj diera

NETKY.SK • 19 December 2013, 16:52 • 2 min
Ivan Kmotrík: Na Tehelnom poli môže byť štadión, ale aj diera

BRATISLAVA - Majiteľa futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava a investora výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ) Ivana Kmotríka nedávno nemilo prekvapil plán poslancov mestského zastupiteľstva vypovedať mu zmluvu o nájme pozemkov.

slovakia

left justify in out

Kmotrík dokonca pripustil, že na mieste legendárneho Tehelného poľa, ktoré v priebehu tohto roka zrovnali so zemou, môže namiesto moderného športového objektu európskych rozmerov zostať iba veľká stavebná jama. Portál pluska.sk od majiteľa úradujúceho majstra SR chcel vedieť, ako sa celý príbeh s veľmi často spomenutým názvom ´Národný futbalový štadión´ môže ešte vyvíjať v blízkej budúcnosti. 

"Pýtate sa, či neberiem návrh mestských poslancov Bratislavy o vypovedaní zmluvy s Národným futbalovým štadiónom za úder pod pás? Nie, neberiem. Ale ak si mesto myslí, že nový futbalový štadión postaví samo, nech tak urobí. Vzdám sa štátnej dotácie a zvyšok nech si dofinancujú sami," reagoval I. Kmotrík na otázku, ako vníma čerstvý poslanecký návrh. Poslanci mestského zastupiteľstva totiž Kmotríkovi vyčítajú, že nový štadión nestavia pre šport, ale pre komerčné využitie, pre svoj biznis. Preto chcú, aby majiteľ Slovana platil riadne komerčné poplatky za plochu, na ktorej budú stáť komerčné budovy. Podľa informácie z bratislavskej radnice ide presne o 30 percent z celkového pozemku. 

"V tejto lokalite chceme utvoriť predovšetkým príjemné prostredie. Doteraz tam boli feťáci, bezdomovci a špina. To nie je o komerčných hodnotách, že by sme mali na tom profitovať. Takéto máme prepočty. Mestu prinesieme napríklad na daniach z nehnuteľnosti pol miliardy eur, potom budeme normálne platiť vodné, stočné a podobné poplatky," zdôraznil Ivan Kmotrík a pokračoval: "Nehovorím o tom, koľko tam bude bytov. Momentálne je trh s bytmi ťažký, ale jednoducho chceme, aby táto oblasť žila normálnym plnohodnotným životom a bol dôvod chodiť tam aj vtedy, keď sa tam nebudú hrať futbalové zápasy. To by mala zariadiť práve infraštruktúra mimo futbalového štadióna." 

Zmienkou o bytoch Kmotrík reagoval na to, ako vníma fakt, že primátor Bratislavy Milan Ftáčnik už avizoval diskusiu s ním. Jednou z tém by mal byť aj kompromis v počte plánovaných bytov v areáli. Namiesto 314 bytov budú v konečnom projekte, pokiaľ pôjde o bytové jednotky, napokon možno predsa len iné čísla. 

Mestskí poslanci by mali o návrhu hlasovať v januári 2014. Ivan Kmotrík "zbúral" Tehelné pole na vlastné náklady, tak ako sľúbil na tlačovej besede v lete tohto roka. Termín búracích prác dodržal. Ak by však na januárovom zasadnutí prešiel návrh odstúpenia od zmluvy s ním v mestskom zastupiteľstve, môže sa pokojne stať aj to, že Ivan Kmotrík predčasne odstúpi od uvažovanej výstavby. Svedčia o tom jeho ďalšie slová: "Ak majú iný názor, pokojne sa môžeme vzdať aj štátnej dotácie v prospech mesta Bratislava. A nech mesto dofinancuje štadión na svoje náklady, podobne ako ten hokejový. Nech umožnia futbalovému klubu Slovan Bratislava hrať na novom štadióne. Predám im ho za euro. Nech si tam postavia, čo chcú a nech si to aj dofinancujú. Dúfam však, že dodržia kvalitu a dodržia normy FIFA či UEFA. My im odpredáme aj kompletnú dokumentáciu, celý projekt so všetkým. Ak majú lepšie riešenie, nech si ho nájdu." 

Mecenáš futbalového Slovana reagoval pre pluska.sk aj na to, či ho sklamalo alebo nahnevalo konanie poslancov. "Neviem, čo by ešte chceli. Najprv som bol trochu nahnevaný, ale nechcem to už riešiť. Keď som sa v pokoji doma nad tým zamyslel, faktom stále zostáva, že tam môže do dvoch rokov stáť výstavná skriňa. Lenže, keď chcú, nemusí tam byť nič aj ďalších dvesto rokov. Už nebudem s nikým o tejto téme rokovať, už mi to je jedno." 

Aj keď výstavba bytov alebo aj iných komerčných budov v areáli športových objektov možno niektorým poslancom bratislavského zastupiteľstva nevonia, súčasná celoeurópska tendencia však hovorí o opaku. "Trendom v Európe je budovanie a rozvoj viacúčelových štadiónov, ktoré sú súčasťou multifunkčných komplexov. Napríklad nový štadión FC Arsenal sa stal katalyzátorom pre oveľa širší plán obnovy vrátane bývania a komunitných projektov," citovala pluska.sk slová Andreu Sartoriho, partnera oddelenia KPMG, ktorá nedávno vypracovala štúdiu o štadiónoch v Európe. Podľa neho sa väčšina už aj vybudovaných stánkov časom stane multifunkčným komplexom. Presne tak ako sa to stalo napríklad v prípade nedávno postaveného štadióna vo francúzskom Nice, či v prípade zrekonštruovaného futbalového štadióna Wembley, resp. v maďarskom Győri. Aj tu sú súčasťou moderných športových komplexov hotely, byty i nákupné centrum. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona