Ivan H. z kauzy prepadu herne ide opäť do väzby

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 13:30 • 2 min
Ivan H. z kauzy prepadu herne ide opäť do väzby

BRATISLAVA - Obžalovanému sa vo štvrtok skončí odpykávanie staršieho trestu, takže ho vzali opäť do väzby.

slovakia

left justify in out

Hlavný obžalovaný zo starej kauzy prepadu herne a vraždy v Stupave z roku 2007 Ivan H. je opäť vo väzbe. Aj doteraz čakal na výsledok za mrežami, kde si však odpykával staršie odsúdenie za menšie skutky, ktoré bude mať vo štvrtok „odkrútené“. Okresný súd Bratislava I. preto dnes rozhodoval o opätovnom vzatí Ivana H. do väzby. Jeho obhajca neprišiel na verejné zasadnutie, takže ho senát zmenil na neverejné a o väzbe rozhodol v neprítomnosti advokáta. Dôvodom dnes rozhodnutej väzby je obava z možného úteku, keďže mu v tomto prípade hrozí vysoký trest a obava z možného pokračovania v trestnej činnosti. Ivan H. podal proti verdiktu o väzbe sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd.

 

Okresný súd má prípad na stole znova potom, ako 12. februára zrušil Krajský súd v Bratislave jeho verdikt z 3. júna minulého roka. Vtedy súd neprávoplatne vymeral Ivanovi H. 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Okrem neho odsúdili za podiel na prepade Mateja B. na 10,5 roka vo väzení so stredným stupňom stráženia. Tretieho obžalovaného v kauze Jaroslava Knuta už v minulosti právoplatne odsúdili za podiel na prepade herne na 9,5 roka. Jemu však v minulosti do trestu započítali aj ďalší prípad prepadu banky, ktorý bol súčasťou obžaloby. Podobne započítali podiel na tomto skutku aj do júnového verdiktu voči Matejovi B., ktorý aj v tomto bode obžaloby figuroval. Ivan H. v júni na margo smrti spolumajiteľa prepadnutej herne poznamenal: „K tomu skutku došlo nešťastnou náhodou, naozaj som nemal v úmysle nikomu ublížiť.“ 

 

V kauze prokurátorka obžalovala Ivana H., Mateja B. a Jaroslava Knuta z prepadu baru s herňou v Stupave v noci 2. mája 2007, pri ktorom utrpel smrteľné zranenie spolumajiteľ prevádzky. Do zariadenia sa dostali v čase, keď tam personál počítal tržbu. Ivan H. podľa obžaloby postrelil spolumajiteľa a ten zraneniam podľahol. Z herne si obžalovaní odniesli 89 380 Sk (2 966 eur). Ivan H. sa na hlavnom pojednávaní 5. novembra 2009 ospravedlnil rodine spolumajiteľa prevádzky, ktorý bol pri prepade smrteľne zranený. Vstal z lavice obžalovaných, otočil sa na členov rodiny mŕtveho a povedal: "Chcel by som sa vám ospravedlniť, nebolo to úmyselné, všetku škodu, ktorú som vám spôsobil, vám samozrejme nahradím." Manželka obete konštatovala, že im zničil život. Ivan H. už v minulosti vo svojej výpovedi tvrdil, že do herne nešiel s úmyslom zabiť, ale pre majetkový prospech. 

 

Dvom z obžalovaných prokurátorka pripisuje aj prepad banky 17. augusta 2007 v Dolných Vesteniciach. Matej B. a Jaroslav Knut si odtiaľ podľa obžaloby odniesli 244 820 Sk (8 126 eur). Jaroslav K. v minulosti deklaroval, že sa cíti byť vinný za skutky, ktoré mu v obžalobe pripisujú. 

Okresný súd Bratislava I. už 7. septembra 2011 vymeral hlavnému obžalovanému Ivanovi H. vysoký trest 24 rokov väzenia. Nad obžalovaným Jaroslavom Knutom vtedy vyniesli úhrnný a súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 9,5 roka, obžalovanému Matejovi B. dali úhrnný a súhrnný trest odňatia slobody 10,5 roka. Proti verdiktu sa obžalovaní odvolali, Knut svoje odvolanie neskôr stiahol. Krajský súd potom 8. februára 2012 v hlavných bodoch obžaloby, teda prepad herne a banky, zrušil rozsudok a prípad sa okresnému súdu vrátil. Proti menším skutkom nedovoleného ozbrojovania a falšovania dokladov sa Ivan H. neodvolal, takže už vtedy mu za ne vymerali 6,5 roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies