Ivan Gašparovič dostal titul Doctor Honoris Causa

NETKY.SK • 15 Október 2012, 14:32 • 2 min
Ivan Gašparovič dostal titul Doctor Honoris Causa

Ivan Gašparovič dostal titul Doctor Honoris Causa - Politika Titul si prevzal počas osláv 15. výročia založenia Univerzity sv.

slovakia

left justify in out

img

Titul si prevzal počas osláv 15. výročia založenia Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Podľa prorektora univerzity je posledným veľkým politikom stále aktívnym od vzniku Slovenskej republiky.

Udelenie čestného doktorátu prezidentovi republiky, vedecká konferencia a odhalenie súsošia vierozvestcov sú hlavnými bodmi dnešných osláv 15. výročia založenia Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave (UCM). Na slávnostnom zasadnutí vedeckej rady školy a za účasti desiatok pozvaných hostí si prevzal dnes prezident Ivan Gašparovič titul Doctor Honoris Causa. 

Osobnosť s príbehom

Osobnosť Ivana Gašparoviča je s univerzitou úzko spojená, pretože v roku 1997 ako jeden z trojice najvyšších ústavných činiteľov podpísal dokumenty ku vzniku univerzity. O medzníkoch v jeho osobnom i súkromnom živote dnes hovoril v laudatiu prorektor pre vedecko-výskumnú činnosť UCM Jozef Lehotay. 

"Pán prezident je posledný veľký politik, ktorý je stále aktívny od vzniku Slovenskej republiky. Počas svojho politického a štátnického pôsobenia vytváral a stále vytvára priestor pre pokojnú klímu a stabilné politické vzťahy. Pre svoje povahové vlastnosti je obľúbeným medzi politikmi, štátnikmi, i v právnej obci. A pre svoju otvorenosť, úprimnosť je obľúbený všade tam, kde sa ako prezident alebo obyčajný človek pohybuje," uviedol prorektor Lehotay pred slávnostným zhromaždením.

Ivan Gašparovič po prevzatí insígnií poďakoval vedeckej rade školy za poctu. UCM zaželal úspešné napredovanie a pripomenul, že práve na školách leží neľahké bremeno výchovy nastupujúcich generácií, ktoré sa ujmú radenia štátu. Preto je okrem odbornosti dôležité viesť mladých ľudí aj k uvedomovaniu si príslušnosti k svojmu národu. 

Pamätné medaily aj iným

Na zasadnutí vedeckej rady potom UCM udelila pamätné medaily poslankyni NR SR Renáte Zmajkovičovej, štátnemu tajomníkovi ministerstva školstva Štefanovi Chudobovi, predsedovi správnej rady UCM, predsedovi Trnavského samosprávneho kraja Tiborovi Mikušovi a primátorovi Trnavy Vladimírovi Butkovi. Medailu dostal i Gašparovič aj zástupcovia partnerských univerzít zo zahraničia. 

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave má v súčasnosti filozofickú fakultu, fakultu masmediálnej komunikácie, sociálnych vied, prírodných vied a Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Za 15 rokov existencie na nej získalo akademický titul 15.931 absolventov, z toho 6189 magisterský a 35 doktorandský. Okrem výchovno-vzdelávacieho procesu sa univerzita zapája úspešne aj do plnenia úloh na úsekoch vedy a výskumu. Do dnešného dňa UCM udelila 18 čestných doktorátov, medzi nimi i medailérovi Williamovi Schifferovi. Kópia jeho súsošia vierozvestcov, ktoré vytvoril pre Slovenský ústav sv. Cyrila a Metoda v Ríme, oddnes zdobí vstup do hlavnej budovy UCM na Herdovom námestí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies