Ivan Gašparovič rokoval na pôde OSN so srbským prezidentom

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:04 • 2 min
Ivan Gašparovič rokoval na pôde OSN so srbským prezidentom

Ivan Gašparovič rokoval na pôde OSN so srbským prezidentom

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič sa v utorok na pôde Organizácie spojených národov stretol na bilaterálnom rokovaní so svojím srbským partnerom Borisom Tadičom.
      Ako informoval TASR prezidentov hovorca Marek Trubač, I. Gašparovič konštatoval, že naše vzájomné vzťahy so Srbskom sú veľmi dobré. Pred Borisom Tadičom zopakoval, že pozícia Slovenskej republiky vo vzťahu ku Kosovu sa nezmenila. SR trvá na dodržiavaní medzinárodného práva a rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, a preto SR nezávislosť srbskej provincie Kosovo neuznalo. "My budeme čakať na vaše rozhodnutie v tejto záležitosti," uviedol na margo tejto problematiky Ivan Gašparovič.
      "Sme pripravení začať dialóg s Prištinou, ale za žiadnych okolností neuznáme nezávislosť Kosova," boli slová srbského prezidenta Borisa Tadiča. Ako dodal, Srbsko nechce "zmrazenie" tejto záležitosti, ale chce intenzívne rokovať s kosovskými Albáncami najmä o otázkach, ktoré nie sú až také sporné.
      Hlavy štátov sa zhodli, že slovensko-srbské vzťahy by mali pokračovať v intenzívnejšej miere najmä v oblasti hospodárstva a obchodu. "Chceli by sme pokračovať v rozvíjaní bilaterálnych vzťahov v ekonomickej a obchodnej oblasti – osobitne pri budovaní plynových zásobníkov a geotechnológií," povedal v rozhovore srbský najvyšší predstaviteľ.
      Prezidenti sa dotkli aj menšinovej problematiky. Boris Tadič našej hlave štátu prisľúbil, že v záležitosti slovenskej menšiny žijúcej vo Vojvodine je srbská strana pripravená na námety Slovenska. "Schválili sme zákon o národných menšinových radách a už sa aj uskutočnili voľby, vrátane slovenských zástupcov," vysvetlil slovenskému prezidentovi Tadič.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies