Ivan Gašparovič odcestuje na summit OBSE do kazašskej Astany

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:03 • 2 min
Ivan Gašparovič odcestuje na summit OBSE do kazašskej Astany

Ivan Gašparovič odcestuje na summit OBSE do kazašskej Astany

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič odcestuje v utorok 30. novembra na siedmy summit Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorý sa uskutoční v dňoch 1. a 2. decembra v hlavnom meste Kazašskej republiky Astane. Po nedávnom lisabonskom summite NATO-Rusko pôjde o ďalšie podujatie, ktorého cieľom je upevniť trend zbližovania medzi Východom a Západom.
      Ambíciou summitu je naštartovať a prehĺbiť rokovania o  bezpečnostných problémoch v transatlantickom priestore medzi Vancouverom a Vladivostokom. Stretnutie na vrcholnej úrovni by mohlo prispieť k obnoveniu dôvery medzi štátmi, k prekonaniu pohľadu a vnímania bezpečnosti cez sféry vplyvu, k posunutiu stagnujúcich rokovaní v rôznych oblastiach, napríklad v kontrole zbrojenia, riešení konfliktov a podobne.
      Aj SR má záujem na dosiahnutí dohody o modernizácii režimu kontroly zbrojenia a odzbrojenia a na vybavení organizácie potrebnými nástrojmi a mandátom pre pružnejšie predchádzanie konfliktom a efektívnejšie vstupovanie do ich riešenia. Slovensko sa usiluje o výraznejšiu úlohu OBSE v oblasti energetickej bezpečnosti, keďže sa priamo dotýka národnej bezpečnosti.
      Summit by mal dať bodku za konfrontačným obdobím po skončení studenej vojny. Dva roky po ozbrojenom konflikte v Gruzínsku by sa malo obnoviť postavenie OBSE ako fóra pre bezpečnostný dialóg a spoluprácu medzi členskými krajinami EÚ a NATO a štátmi nachádzajúcimi sa mimo týchto zoskupení.
      Svetoví lídri by mali v Astane tiež zadefinovať novú úlohu OBSE v 21. storočí. Medzi urgentnými bezpečnostnými výzvami, na ktoré plánuje summit reagovať, sú pretrvávajúce konflikty na území bývalého Sovietskeho zväzu, hrozba terorizmu, obchodovanie s ľuďmi a drogami, šírenie jadrových zbraní, energetické krízy a ďalšie nadnárodné témy.
      Hlavným výstupom z podujatia by mala byť záverečná deklarácia, ktorej cieľom by malo byť pripomenutie si 35. výročia podpisu Helsinského záverečného aktu a prihlásenie sa k záväzkom a princípom prijatým na pôde KBSE/OBSE.
      V delegácii hlavy štátu bude aj minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda a veľvyslanec a stály predstaviteľ SR pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Marcel Peško.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies