ITF: Šarapovová s dištancom na dva roky za doping

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 17:42 • 2 min
ITF: Šarapovová s dištancom na dva roky za doping

LONDÝN - Ruská tenistka Maria Šarapovová dostala dištanc na dva roky za porušenie antidopingových pravidiel. Verdikt príslušnej nezávislej komisie v stredu oznámila Medzinárodná tenisová federácia (ITF) tlačovou správou. Trest začal plynúť 26. januára 2016 a potrvá do 25. januára 2018.

slovakia

left justify in out

Niekdajšiu jednotku svetového rebríčka Šarapovovú predbežne suspendovali 8. marca do doriešenia záležitosti. Dvadsaťdeväťročná držiteľka kariérneho Grand Slamu deň predtým na tlačovej besede v Los Angeles priznala, že počas januárových melbournských grandslamových Australian Open mala pozitívny nález. Uviedla, že z nedbanlivosti nezaregistrovala zmenu smerníc a naďalej užívala liek obsahujúci meldónium, ktoré s platnosťou od 1. januára 2016 pribudlo na zoznam zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Na spomenutom podujatí Ruska prehrala vo štvrťfinále s americkou líderkou hodnotenia Serenou Williamsovou 4:6, 1:6.

ITF 14. apríla informovala, že pri riešení prípadu Šarapovovej zohľadní odporúčania WADA v súvislosti s meldóniom. S poukázaním na dôvernosť konania nepridala žiadne detaily, teda napríklad ani množstvo látky vo vzorke. WADA 13. apríla oznámila, že prípady s koncentráciou v intervale od 1 do 15 mikrogramov datované do 1. marca, ako aj tie po tomto termíne s koncentráciou nižšou ako 1 mikrogram predbežne pozastavia a ďalší postup sa odvinie od výsledkov dodatočných štúdií. Vlna nepriaznivých výsledkov analýz totiž nastolila otázku, ako dlho látka zostáva v ľudskom organizme po jej vysadení - mohlo sa udiať už pred 1. januárom, čo mnohí pristihnutí aj tvrdia.

 

ITF teraz špecifikovala, že vzorku moču z 26. januára analyzovalo akreditované laboratórium v kanadskom Montreale. Šarapovovú na základe pozitívneho výsledku obvinili z porušenia antidopingových pravidiel 2. marca. Vypočúvanie sa konalo 18. - 19. mája. Súčasťou trestu je aj odňatie prémií a renkingových bodov za Australian Open 2016. 

 

"Tribunál dnešným rozhodnutím o suspendácii na dva roky potvrdil, že to, čo som urobila, nebolo zámerné. Skonštatoval, že som lekára nežiadala o starostlivosť, aby som dostala substanciu na zvýšenie výkonnosti. ITF vynaložila obrovské množstvo času a úsilia v snahe dokázať, že som vedome porušila antidopingové pravidlá. Tribunál dospel k názoru, že sa to nestalo. Mali by ste vedieť, že ITF požiadala komisiu o zákaz štartu na štyri roky, čo si vyžaduje zámerné porušenie. Komisia sa však nestotožnila s takýmto postojom," napísala Šarapovová na facebooku. 

"Tribunál správne skonštatoval, že som antidopingové pravidlá neporušila zámerne, nemôžem však akceptovať neférovo prísnu suspendáciu. Komisia, ktorej členov vybrala ITF, súhlasila s tým, že som nič zlé neurobila vedome, ale odstavila ma od tenisu na dva roky. Okamžite sa proti dĺžke trvania trestu odvolám u Športového atrbitrážneho súdu CAS," oznámila Šarapovová. 

Liek proti srdcovým ochoreniam vyvinuli za sovietskych čias v Lotyšsku a od začiatku kalendárneho roka sa vyskytlo viac ako 170 pozitívnych výsledkov analýz vzoriek od športovcov - najčastejšie ruských. Vo východoeurópskych štátoch sa meldónium používa ako doplnok výživy. Podporuje prietok krvi, čo pomáha zvyšovať výkon, keďže do svalov sa dostáva viac kyslíka.

Sibírska rodáčka Šarapovová dlhodobo žije a trénuje v USA, oficiálne sídlo má v Bradentone na Floride. V Spojených štátoch amerických nie je meldónium voľne prístupné.

Zverenkyňa Svena Groenevelda Šarapovová priznala užívanie meldónia od roku 2006. Pomenovala zdravotné dôvody: nedostatok horčíka v tele, časté chrípky, nepravidelnú činnosť srdca a tiež rodinnú anamnézu s nábehom na cukrovku.

Od Šarapovovej sa po prepuknutí kauzy minimálne dočasne odklonili sponzorujúce spoločnosti Nike, American Express, Porsche či Tag Heuer. Podržala ju firma Head. Magazín Forbes začiatkom tohto týždňa uviedol, že spomenutá Serena Williamsová po 11 rokoch vystriedala Šarapovovú na vrchole poradia najlepšie športovkýň s najvyšším príjmom. Ruska si dosiaľ samotným tenisom zarobila 36 766 149 USD, podľa všeobecných odhadov však získavala ďalších približne 20 miliónov USD ročne za reklamu. Má aj vlastnú značku cukroviniek Sugarpova.

Momentálne 26. hráčka renkingu Šarapovová pred štyrmi rokmi na OH 2012 v Londýne vybojovala striebornú medailu a bola vlajkonosičkou ruskej výpravy na slávnostnom ceremoniáli. Na ZOH 2014 v Soči priniesla pochodeň s ohňom na Olympijský štadión Fišt.

Šarapovová je vo dvojhre víťazkou 35 turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni (naposledy sa radovala vlani v máji v Ríme), vo štvorhre získala 3 trofeje. V singli na úrovni veľkej štvorky triumfovala na Wimbledone 2004, US Open 2006, Australian Open 2008 a Roland Garros 2012 a 2014.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona