ITF sa ohradila proti tvrdeniam po skrátení trestu Šarapovovej

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:22 • 2 min
ITF sa ohradila proti tvrdeniam po skrátení trestu Šarapovovej

LONDÝN - Medzinárodná tenisová federácia (ITF) so sídlom v Londýne sa tlačovou správou ohradila proti viacerým medializovaným vyhláseniam, ktoré sa objavili v súvislosti s dopingovým prípadom Rusky Marie Šarapovovej. Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v utorok oznámil skrátenie dištancu niekdajšej jednotky singlového renkingu WTA z 24 na 15 mesiacov. Šarapovová ani jej právnik John Haggerty sa následne netajili nevôľou na adresu ITF.

slovakia

left justify in out

"ITF sa nepokúšala suspendovať pani Šarapovovú na štyri roky, ako bolo podsúvané. ITF jasne deklarovala, že bolo plne v kompetencii nezávislého tribunálu a následne tribunálu CAS rozhodnúť o primeranom treste. Spadalo do toho aj posúdenie, či pani Šarapovová v súlade s Tenisovým antidopingovým programom ITF totožným s kódexom Svetovej antidopingovej agentúry WADA spĺňa podmienky na redukciu základného dištancu na štyri roky za užitie látky typu meldónia," upozornila ITF vo štvrtkovom komuniké.

"ITF poskytuje vysoko kvalitnú prvú inštanciu, ktorá je nielen nezávislá od ITF, ale aj zabezpečuje zúčastneným stranám plnú možnosť prezentovať všetky podklady. Členovia tribunálu ITF, ktorý tvoria právnik ako predseda a medicínsky a vedecký expert, urobili na základe týchto podkladov odôvodnené rozhodnutie. Pani Šarapovová vyhlásila, že tribunál nebol neutrálny. Právnici pani Šarapovovej však mali nárok ešte pred procesom namietať proti menovaniu ktoréhokoľvek člena. Písomne oznámili, že nemajú výhrady," podotkla ITF.

"Odznelo, že ITF mala nadštandardne upozorniť východoeurópskych športovcov na zmenu nahliadania na meldónium, pretože užívanie tejto látky bolo bežné a ITF o tom vedela už pred rokom 2016. Nie je to pravda. V skutočnosti bolo pani Šarapovovou pri vypočúvaní u CAS uznané, že ITF pred rokom 2016 nevedela o rozšírenosti užívania meldónia v jednotlivých regiónoch a nevedela ani o užívaní meldónia pani Šarapovovou," zdôraznila ITF a dodala: "Neodhliadnuc od toho, že pani Šarapovová neuviedla užívanie meldónia v žiadnom z jej dopingových formulárov, monitorovací program WADA je anonymný. Ani WADA sama teda nepozná mená športovcov užívajúcich monitorované látky. Okrem toho WADA neinformuje žiadne antidopingové organizácie o všeobecnej rozšírenosti takéhoto užívania pred publikovaním výsledkov monitorovacieho programu, čo za rok 2015 bolo až v máji 2016."

"ITF zastáva názor, že boli vykonané dostatočné kroky pri oznamovaní zmien v zozname zakázaných prostriedkov na rok 2016. Napriek tomu ITF preskúmala a naďalej bude analyzovať svoje postupy pri oznamovaní zmien v zozname zakázaných látok, aby žiadny hráč nemohol tvrdiť, že nedostal úplné informácie," uzavrela ITF.

Dvadsaťdeväťročná držiteľka kariérneho Grand Slamu Šarapovová dostala v televíznom programe Charlie Rose Show stanice PBS otázku, či si myslí, že ITF po nej cielene išla. "Nikdy som tomu nechcela veriť, ale začínam si to myslieť," odvetila Ruska. V komuniké na facebooku po redukcii trestu napísala: "Poučila som sa z tejto záležitosti a dúfam, že ITF tiež. CAS dospel k názoru, že ´nesúhlasí s mnohými závermi tribunálu ITF´. Teraz, keď je tento proces zavŕšený, nádejam sa, že ITF a ďalšie relevantné tenisové antidopingové autority si preštudujú, čo robia iné federácie, aby už žiadny ďalší hráč nemusel prejsť tým, čím ja."

Šarapovovej právnik John Haggerty podľa The Associated Press skonštatoval: "Ako sme poukázali už pred riešením tejto záležitosti u CAS, tenisové antidopingové autority zlyhali pri primeranom informovaní Marie a ak si zoberiete, čo ITF v tomto smere urobila v porovnaní s inými športovými federáciami, je to noc a deň." Verdikt CAS označil za "ohromné zneuznanie" ITF.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies