Italo Marchiony si dal patentovať stroj na výrobu zmrzlinových oblátok

NETKY.SK • 22 September 2013, 08:43 • 2 min
Italo Marchiony si dal patentovať stroj na výrobu zmrzlinových oblátok

WASHINGTON/BRATISLAVA - Stalo sa tak pred 110 rokmi v USA.

slovakia

left justify in out

Talian Italo Marchiony si dal pred 110 rokmi v USA patentovať stroj na výrobu zmrzlinových kornútov, lepšie povedané akýchsi oblátkových šáločiek. Stalo sa to 22. septembra 1903. Patent dostal 13. decembra 1903.

Italo Marchiony do USA emigroval koncom 19. storočia z Talianska. Usadil sa v americkom meste Hoboken. Živil sa predajom zmrzliny z vozíka na známej Wall Street v New Yorku. V tom čase sa zmrzlina predávala v malých sklenených pohárikoch. Mnoho sa ich rozbilo a niektorí ľudia ich po zjedení zmrzliny nevrátili. Boli problémy aj s ich umývaním. Marchiony si lámal hlavu, ako znížiť náklady na podnikanie a prišiel na myšlienku vyrobiť nádobku na zmrzlinu z jedlého materiálu. Vyriešil problém oblátkou.

Zákazníci si chutnú chrumkavú hygienickú novinku obľúbili a čoskoro Marchiony zamestnával niekoľko pojazdných predavačov zmrzliny a sám sa venoval pečeniu oblátok. Rozbiehajúci obchod ich potreboval stále väčšie množstvo. To sa nedalo pokryť ručnou výrobou a tak Marchiony vymyslel prístroj na ich pečenie. Pieklo sa naraz niekoľko kusov a aby sa oblátky pri snímaní zo zariadenia nemrvili, forma bola rozdelená na niekoľko častí. Na oblátke sa tak objavil bočný švík.

Marchiony si dal patentovať len stroj a nie tvar oblátkových nádobiek a tak protestovať proti oblátkovým kornútikom, ktoré začala vyrábať jeho konkurencia, nemalo význam. Napriek tomu ho zmrzlinové oblátky dostatočne zabezpečili – na dôchodok v roku 1938 odišiel ako bohatý muž – vlastnil a prenajímal 45 vozíkov na predaj zmrzliny a aj v čase veľkej hospodárskej krízy si prišiel na svoje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona