Ako si umývať ruky podľa uznávaného doktora Ignáca Semmelweisa?

NETKY.SK • 20 Marec 2020, 10:18 • 2 min
Ako si umývať ruky podľa uznávaného doktora Ignáca Semmelweisa?

Internetový vyhľadávač Google si dnes na svojej domovskej stránke pripomína maďarského lekára Ignáca Filipa Semmelweisa, ktorý ako prvý navrhol umývanie rúk, aby sa predišlo šíreniu chorôb.

slovakia

left justify in out

Ako si správne umývať ruky?

Animovaný Doodle, ktorý na 48 hodín nahradil logo Googlu, zobrazuje umývanie rúk podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie WHO. Práve umývanie rúk je v súčasnosti jedným z preventívnych krokov, ktoré by mali ľudia podniknúť v snahe zabrániť šíreniu nákazy ochorením COVID-19.

 

Príbeh Ignáca Semmelweisa
Práve v dnešný deň v roku 1847 Semmelweisa menovali primárom pôrodnice vo Všeobecnej nemocnici vo Viedni, kde vyslovil teóriu a neskôr dokázal, že keď si lekári dezinfikovali ruky, značne sa znížil prenos chorôb.

 

img

Ignác Filip Semmelweis sa narodil 1. júla 1818 v Budíne. Vyštudoval na Viedenskej univerzite a špecializoval sa na pôrodníctvo. Keď v polovici 19. storočia začal pôsobiť vo Všeobecnej nemocnici vo Viedni, mnoho rodičiek v pôrodniciach po celej Európe zomieralo na takzvanú horúčku šestonedieľok, ktorej výskumu sa venoval. Po dôslednom vyšetrovaní dospel k záveru, že lekári na rukách prenášajú na náchylné matky nákazu zo skorších operácií a pitiev. Zaviedol preto podmienku, že všetok zdravotnícky personál si medzi jednotlivým vyšetreniami pacientov musí umývať ruky, čoho výsledkom bolo, že sa na jeho oddelení znížil počet infekcií.

 

Uznania sa počas svojho života nedočkal

Napriek poukázateľnému zníženiu infekcií na jeho oddelení sa uznania od svojich kolegov nedočkal. Počas celého svojho života bojoval o odborné uznanie, pričom mal aj pocity viny za smrť niektorých svojich pacientiek. Jeho duševné a psychické zdravie sa zhoršovalo, začal trpieť depresiami a písal agresívne listy svojim oponentom. V priebehu 4 rokov sa jeho správanie stalo neznesiteľným, preto ho previezli do psychiatrickej liečebne, kde za dva týždne zomrel. 

 

Jeho práca spôsobila prevrat v medicíne
Semmelweisovi súčasníci jeho teóriu vnímali skepticky a uznania sa jej dostalo až o niekoľko desaťročí neskôr so všeobecným prijatím teórie choroboplodných zárodkov. V súčasnosti je Semmelweis považovaný za významného lekára, ktorého práca urobila zásadný prevrat nielen v pôrodníctve, ale aj medicíne ako takej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona