IT firmy združené v Slovensko.Digital prijali nový etický kódex

NETKY.SK • 3 Júl 2018, 12:50 • 2 min
IT firmy združené v Slovensko.Digital prijali nový etický kódex

BRATISLAVA - Štátny IT sektor je sektor, ktorý je spájaný s kauzami a podozreniami z nekalých praktík vo verejnom obstarávaní, konštatoval v utorok na brífingu výkonný riaditeľ združenia Slovensko.Digital Ján Hargaš. Dodal, že v najbližších mesiacoch odštartujú nákupy nových IT systémov za stovky miliónov eur z eurofondov, IT firmy a ďalší členovia združenia Slovensko.Digital preto prijali kódex pravidiel, ktorými chcú informatizáciu "inšpirovať k očiste".

slovakia

left justify in out

"Všetci aktéri si želajú, aby štátne IT prinášalo viac hodnoty občanom. Potrebujeme však, aby to bolo aj za menej peňazí, a aby sa tieto nestrácali v nevýhodných a podozrivých nákupoch," povedal Hargaš. Informatizácia podľa združenia potrebuje súbor pravidiel, ktoré určia, čo je a čo nie je etické správanie pri rozdeľovaní verejných zdrojov. Poukázalo pritom, že nejde len o úradníkov, IT firmy sú rovnako dôležitým článkom. Podľa združenia veľa sa hovorí o štátnych kauzách, no menej o firmách, ktoré sa na nich podieľajú. Členovia Slovensko.Digital chcú podľa svojich slov "pozdvihnúť latku nad rámec zákona" a dobrovoľne dbať na etické správanie v biznise.

Slovensko.Digital preto prijalo nový etický kódex združenia, ktorý platí od 1. júla 2018 a rozšíril pôvodný kódex o nové záväzky v troch oblastiach. Prvá sa zameriava na vzdelávanie a prácu so zamestnancami. Členovia chcú organizovať pravidelný tréning pre svojich zamestnancov zo strany zástupcov Slovensko.Digital o tom, ako nahlasovať nekalé obchodné praktiky, ak by s nimi prišli do kontaktu. Členovia vyjadrili podporu “whistleblowerom”, ktorí upozornia na korupciu v štátnom IT a prijali záväzok, že im umožnia uchádzať sa o prácu vo svojej firme.

Druhou oblasťou je verejné obstarávanie. Podľa zverejnených informácií členovia budú aktívne podporovať štát v súťažení a nebudú brániť konkurencii, napríklad formou netransparentných dodatkov k zmluvám. Taktiež nebudú v obstarávaní poskytovať referencie alebo životopisy expertov bez toho, aby sa reálne na projekte podieľali. Týmto spôsobom chcú bojovať proti zneužívaniu podmienok účasti v tendroch na eliminovanie konkurencie. Členovia budú aktívne informovať Radu Slovensko.Digital o nekalých praktikách v tendroch alebo podozrivých obstarávaniach, ak na také narazia.

Tretia oblasť sa týka pravidiel pre spoluprácu so štátom a elimináciu konfliktu záujmov. "V štátnom IT chýbajú kvalitní experti. Často sa tento nedostatok suploval pracovníkmi z dodávateľských firiem, ktorých materské spoločnosti vyslali pracovať na stranu štátu. Zákonite tak mohol vznikať konflikt záujmov. Členovia Slovensko.Digital sa zaviazali, že pri spolupráci so štátom takouto formou budú sami informovať o tom, ktorých zamestnancov vyslali pracovať na stranu štátu, na aké obdobie a v akej oblasti, aby sa tak predchádzalo konfliktu záujmov," objasnilo občianske združenie.

K dodržiavaniu etického kódexu a aplikácii jeho opatrení sa zaviazalo všetkých 21 členských firiem a šesť individuálnych členov občianskeho združenia. Slovensko.Digital tieto pravidlá už v súčasnosti presadzuje v pracovnej skupine na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a v spolupráci s úradníkmi a ďalšími zástupcami IT priemyslu chcú dosiahnuť, aby vznikol etický kódex pre celú informatizáciu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona