IT Asociácia Slovenska upozorňuje, že čerpanie eurofondov stagnuje

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 18:21 • 2 min
IT Asociácia Slovenska upozorňuje, že čerpanie eurofondov stagnuje

BRATISLAVA - K prioritám IT Asociácie Slovenska (ITAS) pre najbližšie obdobie patrí urýchlenie projektov informatizácie pri zachovaní princípu Hodnota za peniaze. Zhodli sa na tom delegáti na valnom zhromaždení asociácie, ktoré sa konalo v pondelok (27.3.) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Viaceré doteraz realizované úspešné projekty ukazujú, že digitalizácia zlepšuje služby občanom aj efektivitu verejnej správy, napríklad pri výbere daní, preto je nevyhnutné pokračovať v rozvoji eGovernmentu v rámci zodpovedajúcich operačných programov," uviedol Mário Lelovský, prezident IT Asociácie Slovenska.

 

Valné zhromaždenie preto na základe diskusie prítomných členov poverilo prezídium asociácie rozpracovaním a realizáciou návrhu akčného plánu pre akceleráciu projektov informatizácie a stratégiu súvisiacej pozitívnej komunikácie.

 

ITAS tiež bude v tomto roku pokračovať v dlhodobom úsilí zlepšiť slovenský systém vzdelávania tak, aby školstvo produkovalo absolventov v súlade s potrebami práce a zabezpečilo dostatok IT špecialistov.

 

"Informatiku dnes študuje šesť percent vysokoškolákov, zatiaľ čo vyše polovica študuje spoločenské vedy. Polovica z nich si po škole nevie nájsť prácu, sú nepoužiteľní, takže končia na úradoch práce, alebo berú prácu stredoškolákom," zdôraznil Lelovský.

 

S tým súvisí druhá úloha, a síce apelovať na vládu Slovenskej republiky na podstatné zvýšenie financovania informatických študijných odborov, ako nevyhnutnú podmienku rozvoja tohto kľúčového odvetvia slovenskej ekonomiky a zdôrazniť pritom nadpriemerný príspevok technologických firiem do štátneho rozpočtu.

 

"IKT sektor sa na tvorbe slovenského HDP podieľa zhruba piatimi percentami, odvody za zamestnancov, dane z príjmu fyzických aj právnických osôb sú však podstatne vyššie. Sme presvedčení, že tieto nadpriemerné príspevky by sa mali odraziť na lepšom financovaní vysokých škôl, ktoré sú pre IKT odvetvie kľúčové," uzavrel Lelovský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies