Istrokapitál financuje výskum lieku na liečbu Alzheimerovej choroby

NETKY.SK • 23 September 2011, 22:01 • 2 min
Istrokapitál financuje výskum lieku na liečbu Alzheimerovej choroby

Istrokapitál financuje výskum lieku na liečbu Alzheimerovej choroby

slovakia

left justify in out

img

Podnikateľ Mario Hoffmann a jeho finančná skupina Istrokapitál financuje prostredníctvom spoločnosti Axon Neuroscience výskum lieku na liečbu Alzheimerovej choroby. Priznal, že Istrokapitál už do výskumu investoval viac než 50 miliónov eur.
"Je to liek na liečenie Alzheimerovej choroby. Tento rok by sme chceli začať s predklinickými skúškami. Bolo tu ale 100 iných, ktorým sa to nepodarilo. My si veríme, že by sa to mohlo podariť. Zatiaľ si to platíme sami. Je ale možné, že z toho vznikne verejne obchodovateľná spoločnosť. Uvidíme," uviedol Hoffmann v rozhovore pre internetový portál motejlek.cz.
Tento ambiciózny výskum je podľa Hoffmanna veľmi nákladný, keď sa však podarí, bude to veľká vec. Napríklad v USA predstavujú náklady spoločnosti približne 20 miliárd USD. Ide o náklady na liečenie ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou, a na to, že sú neproduktívni a je potrebné sa o nich starať.
Pripomenul, že na chorobu zatiaľ neexistuje žiadny liek. Posledných 20 rokov sa svet uberal už dnes uznanou slepou cestou a žiadny projekt nebol úspešný. Buď sa objavili nejaké vedľajšie účinky, alebo liek nemal deklarované účinky, teda neliečil. Súčasne s tým sa posledných 25 rokov vyvíjala teória Tau proteínu, ktorý sa dnes ukazuje ako ten správny, ktorý nejakým spôsobom degeneruje mozog. A to zjednodušene a laicky povedané nakoniec spôsobuje Alzheimerovu chorobu. Odborný výklad je omnoho zložitejší.
"Spolupracujeme s profesorom Michalom Novakom, ktorý sa tejto oblasti venuje 25 rokov a ktorý začal svoju kariéru v oblasti Alheimerovej choroby v Cambridge v Laboratóriu molekulárnej biológie, ktorá sa môže pochváliť 12 Nobelovými cenami. Profesor Novak svojím revolučným objavom otvoril novú kapitolu dejín Alzheimerovej choroby," informoval Hoffmann.
Spresnil, že výskum sa realizuje na Slovensku a v Rakúsku. "Spoločnosť sa volá Axon Neuroscience a my ju financujeme už niekoľko rokov," podotkol a pripustil, že časom budú potrebovať pre úspech na globálnom trhu nejakú veľkú farmaceutickú korporáciu.
"Priestor pre jednania obvykle vzniká v prvej fáze klinických skúšok. Od toho sme vzdialení približne 9 mesiacov až rok, teda za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu," dodal.
Aktíva Istrokapitálu v  minulom roku podľa Hoffmanna prekročili 3 miliardy eur. Čistý zisk Poštovej banky, hlavného aktíva Istrokapitálu, dosiahol pritom úroveň 56 miliónov eur.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies