Istanbulské letisko už dodržiava zákaz elektroniky v lietadlách do USA, Británie

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 14:10 • 2 min
Istanbulské letisko už dodržiava zákaz elektroniky v lietadlách do USA, Británie

ISTANBUL - Zákaz určitých elektronických prístrojov v kabínach mnohých dopravných lietadiel smerujúcich do Spojených štátov dnes začal platiť na tureckom hlavnom medzinárodnom letisku v Istanbule.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom miestne médiá.

 

Zákaz bráni pasažierom vziať si na palubu ako príručnú batožinu väčšinu elektronických prístrojov väčších než štandardný smartfón - teda laptopy, kamery, tablety a podobne. Zákaz platí pre letecké spoločnosti, ktoré nie sú z USA, teda týka sa aj tureckých významných aerolínií Turkish Airlines.

Na istanbulskom Atatürkovom letisku sú rozmiestnené nové značky, ktoré informujú pasažierov o obmedzeniach.

 

Televízia NTV priniesla zábery, ako pozemný personál letiska starostlivo balí laptopy a tablety do bublinkovej fólie a ako sa cestujúci s obavami o svoje prístroje prizerajú.

 

Prístroje personál buď priamo uložil do skontrolovaných batožín alebo ich dal do novonavrhnutej skladovacej schránky, kde budú uschované počas letu. Po pristátí v USA zamestnanci letiska odovzdajú predmety naspäť ich majiteľom.

 

Zákaz sa začal dodržiavať aj na iných letiskách na Blízkom východe, ktorého sa americké a britské obmedzenia týkajú najviac.

 

Tuniské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo britského veľvyslanca, aby mu vyjadrilo obavy zo zákazu - tuniská vláda je jednou z mnohých, ktoré vyhlásili, že opatrenie bolo vydané bez konzultácií s nimi.

 

Vládnu totiž obavy, že zákaz väčšej elektroniky motivovaný bezpečnostnými hrozbami bude mať aj negatívny vplyv na podnikanie a obchody.

 

Do Turecka v piatok letecky pricestoval britský minister zahraničných vecí Boris Johnson a jeho návšteva je zameraná práve na obchodnú spoluprácu.

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies