Istanbulská polícia zatkla vyše 200 ľudí, ktorí chceli demonštrovať na Taksime

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 14:49 • 2 min
Istanbulská polícia zatkla vyše 200 ľudí, ktorí chceli demonštrovať na Taksime

ISTANBUL - Polícia v tureckom Istanbule dnes zadržala najmenej 200 ľudí, ktorí sa pokúšali prejsť na námestie Taksim a zísť sa tam na zhromaždení pri príležitosti dnešného 1. mája.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnych zdrojov došlo v uliciach štvrte Mecediyeköy k potýčkam medzi políciou a demonštrantmi, ktorí sa snažili dostať k Taksimu. Policajti na ich rozohnanie použili slzotvorný plyn a streľbu gumenými projektilmi.

 

Úrad istanbulského guvernéra podľa agentúry Reuters informoval, že polícia pri zásahu proti demonštrantom zhabala 40 zápalných fliaš, 17 ručných granátov a 176 kusov zábavnej pyrotechniky. Skonfiškovala aj plagáty a transparenty.

 

Krátko pred tým sa v agentúrach objavila správa, že polícia zadržala na Taksime dve ženy, ktoré sa tam pokúšali umiestniť transparent.

Podobne ako v minulosti istanbulské úrady aj tento rok zakázali, aby sa na námestí Taksim konali prvomájové zhromaždenia. Provládne odbory usporiadali svoj míting vo štvrti Bakirköy, uviedol Reuters.

 

Vo všeobecnosti sa očakáva, že účasť na prvomájových zhromaždeniach v Istanbule bude tento rok nižšia. Napriek tomu v uliciach Istanbulu dnes hliadkuje 30.000 policajtov a nad mesto prelietajú policajné vrtuľníky.

 

Námestie Taksim bolo v roku 2013 niekoľko týždňov dejiskom masových protestov proti terajšiemu prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a jeho vláde. Vnútropolitické napätie v Turecku sa v poslednom čase zvýšilo aj v súvislosti s nedávnym referendom, v ktorej tesnou väčšinou hlasov prešiel návrh na posilnenie právomoci prezidenta.

 

Námestie Taksim má osobitný význam aj pre turecké odbory - pri zrážkach, ktoré tam vypukli 1. mája 1977, prišlo totiž o život 34 ľudí. Námestie až do roku 2010 nebolo prístupné pre prvomájové demonštrácie. Tento zákaz bol v roku 2013 obnovený.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona